TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Уставниот суд со курир ги стопира екстерните тестови

Вест - 23.05.2009

Одлуката на Уставниот суд за привремено стопирање на екстерните тестови стапува во сила веднаш, зашто решението преку курир било доставено до Собранието, до Владата, до Министерството за образование и наука и ...

Уставниот суд праќа курири во Владата

Утрински - 23.05.2009

Надлежните во Министерството за образование и наука и Државниот просветен инспекторат вчера молчеа дали го добиле писмото кое Уставниот суд, преку курир, уште завчера го испратил до нив за да им дадат до ...

Уставниот бара екстерното веднаш да запре

Дневник - 23.05.2009

Дописот од Судот дека привремената забрана за екстерното тестирање важи и без објава во „Службен весник“ бил доставен преку курир, а министерот за образование тврди дека не го добил и тестирањето продолжи и ...

Груевски: екстерните тестови ќе продолжат се додека нема законска забрана

Кирилица - 23.05.2009

Екстерните тестови ќе се спроведуваат и во иднина. Ако законот падне на Уставен суд, Владата планира да ја промени спорната одредба за да може и идната година тестовите да се спроведуваат, изјави премиерот ...

Запре екстерното оценување

А1 - 22.05.2009

Привремената мерка на Уставниот суд за запирање на екстерното оценување влегува во сила без да се објави во Службен весник. Уставниот суд денеска соопшти дека решението за поведување на постапката за ...

Екстерно оценување до официјална објава

BBC - 22.05.2009

Уставниот суд на Македонија вчера реши времено да го запре екстерното оценување на учениците. Конечната одлука ќе биде донесена за два месеца.

Свиткани ученици

Време - 22.05.2009

Врвните психолози во едно се сигурни - нема полошо воспитување за децата од тоа кога мајката и таткото си тргаат секој на своја страна.

Се тестираат најмногу од се нервите

Време - 22.05.2009

Роза Петкова Осмоодделенците и вчера полагаа екстерни тестови по математика, и покрај тоа што Уставниот суд донесе привремена мерка да се запре процесот на тестирање.

Екстерно тестирање и во наредните денови

Вест - 22.05.2009

Учениците ќе ги полагаат екстерните тестови сe додека во "Службен весник" не биде објавена одлуката на Уставниот суд за запирање на тестирањето.

Груевски: Се додека нема законска забрана, ќе продолжат екстерните тестови

Вест - 22.05.2009

Екстерните тестови ќе се спроведуваат и во иднина. Ако законот падне на Уставен суд, Владата планира да ја промени спорната одредба за да може и идната година тестовите да се спроведуваат, изјави премиерот ...

Eкспериментални глувци

Утрински - 22.05.2009

Навистина, до кога македонските ученици, основци или средношколци, сеедно, власта ќе ги третира како експериментални глувци? Ќе им каже ли некој, конечно, дека се тоа деца од крв и месо, кои имаат свој праг на ...

Екстерните тестови го чекаат „Службен весник“

Утрински - 22.05.2009

Учениците ќе полагаат екстерни тестови се' додека одлуката на Уставниот суд не биде објавена во „Службен весник“, соопштија вчера од Министерството за образование, кои постапија исто како кога судот ја укина ...

Уставен суд - екстерните тестови да се стопираат

Телма - 22.05.2009

Уставниот суд решението за поведување на постапка за екстерното оценување и времената мерка за стопирање на овој тип тестови, вчера, директно, преку курир ги одстави до Собранието на Македонија, до Владата, до ...

Екстерниот - тест за правната држава

Дневник - 22.05.2009

Уставниот суд го укина, Министерството за образование продолжува со тестирањето на учениците, а опозицијата бара оставка од министерот Осмоодделениците вчера продолжија да полагаат екстерни тестови, зашто ...

Мерката на Уставниот суд за екстерното оценување влегува во сила без да се објави во Службен весник

Н.Македонија - 22.05.2009

Скопје, 22 мај (МИА) - Уставниот суд на Република Македонија Решението за поведување на постапката за екстерното оценување на учениците и привремената мерка вчера директно, преку курир, ги достави до ...

Уставниот суд бара итен прекин со тестирањето

Алфа - 22.05.2009

Уставниот суд бара од Владата и од другите институции веднаш да прекинат со екстерното тестирање, без да чекаат одлуката за времено стопирање на тестирањето, да се објави во Службен весник.

Запрено екстерното тестирање без да се објави во Службен весник

Сител - 22.05.2009

Уставниот суд на Република Македонија Решението за поведување на постапката за екстерното оценување на учениците и привремената мерка вчера директно, преку курир, ги достави до Собранието на Република ...

Одлуката за екстерното оценување е во сила без објавување во Службен весник

Кирилица - 22.05.2009

Уставниот суд на Република Македонија, решението донесено на 20 мај 2009 година за поведување на постапката за екстерното оценување на учениците и привремената мерка, на 21 мај 2009 година (четврток) директно, ...

Привремената мерка за екстерното оценување стапува во сила

Вечер - 22.05.2009

Привремената мерка на Уставниот суд за екстерното оценување влегува во сила без да се објави во Службен весник. Уставниот суд на Република Македонија решението за поведување на постапката за екстерното ...

Екстерното тестирање продолжува

А1 - 21.05.2009

Министерството за образование и наука ќе продолжи со активностите поврзани со екстерното тестирање до моментот на објавување на времената мерка од Уставниот суд во Службен весник.

Екстерните тестови на голем одмор

Време - 21.05.2009

Основците и средношколците годинава нема да полагаат екстерни тестови, одлучи вчера Уставниот суд кој донесе привремена мерка да се запре процесот на тестирање.

Средношколска унија: Ние сме политичка жртва

Вест - 21.05.2009

Средношколската унија на Македонија е изненадена од последната одлука на Уставниот суд, со која времено се запира екстерното оценување во средените училишта во Македонија.

Екстерно оценување ќе нема годинава

Утрински - 21.05.2009

Екстерно оценување ќе нема годинава за оваа генерација основци и средношколци. Уставниот суд вчера одлучи да поведе постапка за оценување на уставноста на одредени членови во законите за основно и за средно ...

Тестот надвор, хаосот внатре

Дневник - 21.05.2009

Вчера првите осмоодделенци -“заморчиња“ на владиниот експеримент ги полагаа првите екстерни тестови за да докажат дали ја заслужуваат оценката, а наставниците дали правилно ги оцениле.

Уставниот го падна премиерот на екстерно

Дневник - 21.05.2009

Уставниот суд привремено го запира екстерното тестирање, а оценките од веќе спроведените тестови, кои почнаа вчера, нема да влијаат на оценката што учениците ќе ја добијат на крајот од годината Учениците и ...

Уставните судии го запреа екстерното тестирање

Н.Македонија - 21.05.2009

Екстерно тестирање не смее да се спроведува во училиштата, а ако веќе учениците почнале да се тестираат, ништо од тоа нема да се важи. Ваква привремена мерка за забрана изрече вчера Уставниот суд.

Екстерните тестови нема да влијаат на оценката

Форум - 21.05.2009

Екстерното тестирање се спроведува само во осмо одделение, до објавување на забраната од Уставнниот суд во Службен весник Матурантите на протест пред МОН, поради екстерното тестирање Екстерните тестови кои ги ...

Екстерните тестови, и укинати, ќе се полагаат

Н.Македонија - 22.05.2009

Привременото укинување на екстерните тестови за основците и за средношколците од Уставниот суд нема да ги запре тестирањата до објавувањето на одлуката во „Службениот весник“.

Екстерно се полага додека одлуката за стопирање стапи на сила

Алфа - 21.05.2009

Додека се чека вчерашната одлука на Уставниот суд за стопирање на екстерното тестирање, да се објави во Службен весник и со тоа да стапи на сила, денеска шест илјади осмоодделенци имаа екстерно тестирање по ...

ЛДП: Стојановски да си даде оставка

Алфа - 21.05.2009

Опозицијата бара оставка од министерот за образование Перо Стојановски, по одлуката на Уставниот суд, времено да го забрани екстерното оценување.

МОН ќе ја почитува одлуката кога ќе излезе во Службен весник

Алсат-М - 21.05.2009

Сè додека одлуката на Уставниот суд за прекинување на надворешните тестирања не се објави во Службен весник, Министерството за образование ќе продолжи да ги тестира учениците.

МОН ќе ja почитува одлуката на Уставниот суд за екстерното оценување

Кирилица - 21.05.2009

Ќе се почитува одлуката на Уставниот суд за поведување постапка за одредени одредби од законите за основно и средно образование, кои се однесуваат на екстерното проверување на знаењето на учениците, и ...

МОН ќе ги почитува одлуката и времената мерка на Уставниот суд за екстерното оценување

МРТ - 21.05.2009

Министерството за образование и наука ќе ја почитува одлуката на Уставниот суд за поведување постапка за одредени одредби од законите за основно и средно образование, кои се однесуваат на екстерното ...

Екстерното тестирање продолжува се до објавување на одлуката во Службен весник

Кирилица - 21.05.2009

Министерството за образование и наука ќе продолжи со активностите поврзани со екстерното тестирање до моментот на објавување на времената мерка од Уставниот суд во Службен весник Ова го истакна на денешната ...

Екстерното тестирање продолжува до објавување на одлуката на уставен суд во Службен весник

Сител - 21.05.2009

Министерството за образование и наука ќе продолжи со активностите поврзани со екстерното тестирање до моментот на објавување на времената мерка од Уставниот суд во Службен весник.

Екстерното тестирање продолжува, ќе служи за интерна анализа

МРТ - 21.05.2009

Министерството за образование (МОН) ќе продолжи со активностите за спроведување на екстерното тестирање, се до објавувањето на времена мерка за стопирање на истото во Службен весник.

Екстерните тестови и денеска пред учениците

Канал5 - 21.05.2009

Екстерните тестови и денеска пред учениците. Времената мерка за укинување на екстерното оценување Министерството за образование ќе ја почитува откако ќе биде објавена во службен весник.

Основците релаксирани, на тест кој нема да се вреднува

Сител - 21.05.2009

Математика е вториот предмет од екстерното тестирање кој го полагаа осмооделенците. За разлика од вчера, денеска полуматурантите на тестирањето дојдоа многу порелаксирани.

Груевски - Законите паѓаат секаде

Сител - 21.05.2009

Законите паѓаат и во другите земји, тоа не е ништо ново, ова е одговорот на премиерот Груевски на новинарско прашање, по вчерашната одлука на Уставниот суд за времено стопирање на екстерното тестирање.

Тестови ќе има се додека одлуката не излезе во Службен весник

Вечер - 21.05.2009

Екстерното проверување на знаењето на учениците ќе продолжи се до објавување на одлуката на Уставниот суд за привремено стопирање на сите актвиности во Службен весник.

МОН ќе ја почитува одлуката на Уставен суд

Нетпрес - 21.05.2009

Министерството за образование и наука преку соопштение информираат дека ќе ја почитува одлуката на Уставниот суд да се поведе постапка за одредени одредби од законите за основно и средно образование, кои се ...

Екстерното тестирање продолжува, ќе служи за интерна анализа

Макфакс - 21.05.2009

Министерството за образование (МОН) ќе продолжи со активностите за спроведување на екстерното тестирање, се до објавувањето на времена мерка за стопирање на истото во Службен весник.

Уставниот го запре екстерното оценување

А1 - 20.05.2009

Министерството за образование и наука денеска соопшти дека екстерното тестирање на учениците од осмо одделение во основните училишта низ Република Македонија успешно и навремено се спроведува.

Осмоодделенците полагаа екстерни тестови

А1 - 20.05.2009

Додека Уставниот суд решаваше дали ќе започне постапка за утврдување на уставноста на екстерните тестови, осмоодделенците започнаа со полагање.

Учениците го чекаат Уставен за екстерното

Утрински - 20.05.2009

Основците и средношколците се поделени околу тоа дали ќе ги бојкотираат екстерните тестови, кои ќе треба да ги полагаат од 1 до 10 јуни, а осмоодделенците од денеска.

Груевски со писмо се обидел да влијае врз уставните судии

Телма - 20.05.2009

Премиерот Никола Груевски вчера испратил писмо до Уставниот суд, во кое ги изнесува неговите ставови и мотиви во врска со екстерното оценување.

Уставен суд: "екстерното оценување да се стопира - веднаш"

Телма - 20.05.2009

Сања Јовановиќ Дамјановска Уставните судии изразија сомневање во уставноста на законските одредби кои овоможуваат организирањето и спроведувањето на екстерното оценување да се врши надвор од училиштата, од ...

Уставниот суд со времена мерка го запира екстерното оценување

Н.Македонија - 20.05.2009

Скопје, 20 мај (МИА) - Уставниот суд денеска поведе постапка за одредби од законите за основно и за средно образование, доснесени во јули 2008, кои се однесуваат на екстерната проверка на знаењето на учениците.

Екстерно тестирање нема да има оваа година

Алсат-М - 20.05.2009

Македонските учениците од основните и средните училишта оваа година нема да полагаат екстерни тестови. Уставниот суд денеска поведе постапка за одредби од законите за основно и средно образование, што се ...

Груевски преку писмо до Уставниот суд изразува убедување за позитивноста на екстерното оценување

Н.Македонија - 20.05.2009

Скопје, 20 мај (МИА) - Премиерот Никола Груевски вчера испратил писмо до Уставниот суд, во кое ги изнесува неговите ставови и мотиви во врска со екстерното оценување.

Уставниот го стопира екстерното тестирање

Алфа - 20.05.2009

Уставниот суд денеска реши да поведе постапка за оценување на уставноста на екстерното тестирање. Очекува конечната одлука да ја донесе најдоцна за два месеца.

Уставниот суд со времена мерка го запира екстерното оценување

Сител - 20.05.2009

Без конкретна конечна одлука но со привремена забрана за спроведување на екстерните тестови- вака Уставниот Суд денеска одговори на претставката за противуставност на овој проект.

Уставниот суд со времена мерка го запира екстерното оценување

Кирилица - 20.05.2009

Уставниот суд денеска поведе постапка за одредби од законите за основно и за средно образование, доснесени во јули 2008, кои се однесуваат на екстерната проверка на знаењето на учениците Истовремено, Судот ...

Уставниот суд со времена мерка го запира екстерното оценување

Канал5 - 20.05.2009

Уставниот суд денеска поведе постапка за одредби од законите за основно и за средно образование, доснесени во јули 2008, кои се однесуваат на екстерната проверка на знаењето на учениците.

МОН: Екстерното тестирање почна

Кирилица - 20.05.2009

Министерството за образование и наука денеска започна со екстерното тестирање на учениците од осмо одделение во основните училишта низ Република Македонија Тестовите за екстерното оценување на учениците вчера ...

Груевски со писмо до Уставниот суд за позитивноста на екстерното оценување

Кирилица - 20.05.2009

Премиерот Никола Груевски вчера испратил писмо до Уставниот суд, во кое ги изнесува неговите ставови и мотиви во врска со екстерното оценување Груевски по денешната средба со претставниците на политичките ...

Дополнителен хаос со екстерното оценување

Канал5 - 20.05.2009

Дополнителен хаос со екстерното оценување. Кога основците полагаа, уставните судии ги укинаа екстерните тестови. Пред почетокот на полагањето, скопското училиште Лазо Ангеловски го посетија од Министерството ...

Времена мерка за екстерните тестови

Канал5 - 20.05.2009

Времена мерка за екстерните тестови. Со мнозинство гласови уставните судии го стопираа екстерното тестирање се до донесување на конечната одлука – дали ваквото оценување е уставно или не.

Осмоодделенците полагаат екстерен испит

Сител - 20.05.2009

Утринава во исто време додека уставните судии одлучуваа дали екстерното тестирање е уставно или не тоа, почна да се спроведува. Беа тестирани осмоодделенците по македонски јазик.

МОН ќе ги почитува одлуката и времената мерка на Уставниот суд за екстерното оценување

Сител - 20.05.2009

Министерството за образование и наука попладнево соопшти дека ќе ја почитува одлуката на Уставниот суд за поведување постапка за одредени одредби од законите за основно и средно образование, кои се однесуваат ...

Стопирано екстерното оценување

Вечер - 20.05.2009

Основците и средношколците годинава куртулија од екстерното проверување на знаењето, откако Уставниот суд поведе постапка за одредбите од законите за основно и за средно образование.

Стопирано екстерното оценување

Нетпрес - 20.05.2009

Уставните судии денеска донесоа одлука Уставниот суд да поведе постапка за одредби од законите за основно и за средно образование, доснесени во јули 2008 година, кои се однесуваат на екстерната проверка на ...

Груевски: Со писмото до Уставен суд сакав мојата совест да биде мирна

Нетпрес - 20.05.2009

Премиерот Никола Груевски со писмото што го испратил до Уставниот суд за екстерното оценување, сакал, како што рече, уште еднаш да ги изнесе мотивите на Владата и неговите мотиви како премиер за носење на тој ...

Екстерно тестирање нема да има оваа година

Макфакс - 20.05.2009

- Македонските учениците од основните и средните училишта оваа година нема да полагаат екстерни тестови. Уставниот суд денеска поведе постапка за одредби од законите за основно и средно образование, што се ...

МОН тестира до објавување на судската одлука

Макфакс - 20.05.2009

Министерството за образование и наука (МОН) ќе ја почитува одлуката на Уставниот суд и истата ќе стапи на сила од моментот кога ќе биде објавена во Службен весник.

Осмоодделенците се тестираат пред одлука за екстерното

Утрински - 19.05.2009

Осмоодделенците од сите училишта во државава утре во 9 часот ќе полагаат екстерен тест по македонски јазик во ист ден кога се очекува Уставниот суд да пресече дали воопшто ќе има екстерно оценување во ...

Екстерно или екстремно тестирање

Дневник - 18.05.2009

И покрај тоа што сметам дека оценување и контрола на наставниците е неопходно, сепак како родител на две деца, би сакала да добијам одговор од Министерството за образование на неколку дилеми.

Двоен „тест„ за екстерното тестирање во среда

Алфа - 18.05.2009

Екстерното тестирање, во среда, ќе биде ставено на двоен тест. Во 9 часот наутро, осмоодделенците ќе бидат првите што ќе се тестираат по предметот Мајчин јазик.

Осмоодделенците и судиите во ист ден ќе полагаат тестови

Вечер - 18.05.2009

Во ист ден почнуваат два настана поврзани со екстерното оценување на учениците. Во среда, осмоодделенците први го кршат мразот, додека останатите основци заедно со средношколците ќе бидат тестирани од 1 до 10 ...