TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Македонците и Албанците не сакаат да си видат очи

Време - 18.02.2005

ЗАГРИЖУВАЧКИ СОЗНАНИЈА ЗА СОЖИВОТОТ ПО 2001 Александра М. Митевска <> Предрасудите и стереотипите меѓу етничките заедници во Македонија ја надминаа критичната граница и јазот е поголем и од тој за време на конфликтот, вели Мирјана Најчевска од Хелсиншкиот комитет за човекови права.

Македонците и Албанците живеат изолирани едни од други

Вечер - 16.02.2005

Македонското општество е длабоко поделено по етничка основа. Македонците и Албанците живеат во свои светови, изолирани едни од други. Нивните секојдневни контакти се ограничени. Македонците читаат македонски весници, Албанците - албански, се вели во извештајот на Европската комисија против расизмот ...

Се зголемува непријателството меѓу Македонците и Албанците, оценува ЕУ

А1 - 15.02.2005

Македонците и Албанците од околните градови градат посебни патишта за да не се среќаваат при патување во Скопје се вели во третиот извештај на европската комисија против расизам и нетолеранција при Советот на Европа. Мостовите на комуникација меѓу Албанците и Македонците се урнати, а ...

Македонците и Албанците живеат во различни светови

Утрински - 15.02.2005

Трет извештај на ЕКРИ од Стразбур за состојбата во Македонија ЕКРИ изразува длабока загриженост што меѓуетничките односи во Македонија дополнително се влошија и беа проследени со насилство, кое се појави по објавувањето на нејзиниот втор извештај во 2000 година Од наШиот дописник Тони ГламЧевски ...