TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Македонската економија пред колапс

Време - 22.11.2008

Состојбите во македонската економија се загрижувачки, а реалниот сектор веќе ги чувствува негативните последици од кризата, изјави вчера претседателот на државата Бранко Црвенковски на Регионалниот економски форум кој се одржува во Охрид. Тој укажа дека најпогодени се извозно ориентираните сектори, металургијата, градежништвото и текстилната индустрија, што ќе се одрази врз намалување на извозот.

Црвенковски: Состојбите во Македонската економија загрижувачки

А1 - 21.11.2008

Состојбите во македонската економија се загрижувачки, а реалниот сектор веќе ги чувствува негативните последици од кризата, oва денеска го изјави македонскиот претседател Бранко Црвенковски во рамки на Регионалниот економски форум што се одржува во Охрид.

Црвенковски, од Охрид, бара од Владата и Народната банка да преземат итни мерки

Канал5 - 21.11.2008

Владата и централната банка да преземат итни мерки за да се справат со последиците од глобалната криза. Ова е суштината од обраќањето на претседателот Црвенковски на регионалниот бизнис форум овде во Охрид. Црвенковски укажа на потребата Владата преку одмерен интервенционизам да им помогне да најпогодените сектори.

Црвенковски: Македонската економија во загрижувачка состојба

Алсат-М - 21.11.2008

Состојбите во македонската економија се загрижувачки, а реалниот сектор веќе ги чувствува негативните последици од кризата. Ова денеска го изјави македонскиот претседател Бранко Црвенковски во рамки на Регионалниот економски форум што се одржува во Охрид.

Црвенковски: Состојбите во македонската економија се загрижувачки

Нетпрес - 21.11.2008

Владата и Народната банка треба да преземат мерки за справување со економската криза, им препорача денеска претседателот Бранко Црвенковски во своето обраќање на регионалниот економски форум во Охрид. Тој во однос на состојбите во македонската економија критикуваше дека се загрижувачки. “Македонскиот реален сектор веќе ги чувствува негативните последици од кризата.

Црвенковски: Состојбите во Македонската економија загрижувачки

Макфакс - 21.11.2008

Состојбите во македонската економија се загрижувачки, а реалниот сектор веќе ги чувствува негативните последици од кризата, Ова денеска го изјави македонскиот претседател Бранко Црвенковски во рамки на Регионалниот економски форум што се одржува во Охрид.

Црвековски: Владата да ја решава економската криза

Форум - 21.11.2008

Владата и Народната банка треба да преземат мерки за справување со економската криза, им препорача денеска претседателот Бранко Црвенковски во своето обраќање на Регионалниот економски форум во Охрид Црвенковски во однос на состојбите во македонската економија критикуваше дека се загрижувачки. „Македонскиот реален сектор веќе ги чувствува негативните последици од кризата.

Лошата кохабитација - приказна што трае

Утрински - 20.11.2008

До претседателските избори има уште четири месеци, Црвенковски и Груевски ќе се караат до последниот ден. Оливера Војновска. Тужбата што ја поднесе Македонија против Грција пред Меѓународниот суд во Хаг за кршење на Привремената спогодба од 1995 година беше повод за нова караница во државниот врв.

За шефот на државата одлуката е легитимна, но со многу дилеми

Дневник - 19.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски оцени дека тужбата против Грција за прекршување на Приврем ената спогодба пред Меѓународниот суд во Хаг е легитимна постапка. Спогодбата беше грубо прекршена од Грција на НАТО-самитот во Букурешт и Македонија има право да ја бара правдата пред надлежните институции, соопштија од неговиот кабинет.

Црвенковски- Пат со многу неизвесност

Утрински - 19.11.2008

Македонскиот претседател Бранко Црвенковски не ја оспорува легитимноста на поднесувањето тужба пред Меѓународниот суд во Хаг од Македонија за прекршувањето на Привремената спогодба од страна на Грција, но, според него, прашање е дали тоа ќе оди во прилог на интересите на државава.

Преговорите за името да продолжат до разумен компромис

Утрински - 19.11.2008

Шефот на државата жестоко ја критикуваше економската политика на Владата. ПРИЛЕП - „Премиерот вели дека Македонија треба да чека пет или десет години за да го зачува уставното име. Но, што ќе чекаме, во Грција да дојде помодерна власт што ќе се откаже од сегашните позиции? Измени околу ова прашање нема да има! Чекаме да се примат нови членки во ЕУ? Ќе изгубиме десет години, десет нови млади ...

Црвенковски: Можен е компромис за името

А1 - 18.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски синоќа на трибина во Прилеп рече дека за Македонија, според него, прифатлив компромис за името би бил ако се постигне во ОН да си го зачуваме идентитетот - македонски, јазикот македонски, да не се менува Уставот, а на државите да им се остави самостојно да решат како ќе не нарекуваат во билатералните односи. „И тоа не е гаранција дека Грција ќе го прифати.

Црвенковски:Тужбата е легитимна, но не е во интерес на Македонија

Алсат-М - 18.11.2008

Поднесувањето на тужба од страна на Македонија против Грција за прекршување на Времената спогодба пред Меѓународниот суд во Хаг е сосема легитимна постапка, но е спротивно на интересите на Македонија. Ова се вели во реакцијата што денеска до медиумите беше испратена од Кабинетот на претседателот на државата Бранко Црвенковски.

Црвенковски: Тужбата против Грција е легитимна, но ја оддалечува РМ од НАТО и ЕУ

Канал5 - 18.11.2008

Поднесувањето тужба против Грција за прекршување на времената спогодба е сосема легитимна постапка, но тоа повеќе ја оддалечува отколку што ја приближува Република Македонија кон НАТО и ЕУ - оцени претседателот Црвенковски и ја повика Владата веднаш да достави предлог за преговарач за името.

Груевски го информирал Црвенковски за тужбата против Грција и оти се уште нема предлог за нов преговарач

Кирилица - 18.11.2008

Исто така Црвенковски бил информиран и за тоа дека Македонија ќе поднесе тужба против Грција пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг за прекршување на Времената спогодба од 1995-та година, соопшти кабинетот на македонскиот претседател. Претседателот Црвенковски, како што информира неговиот кабинет, не навлегувајќи во оправданоста и целисходноста на одлуката на Владата за поднесување тужба, ...

Црвенковски: Можен е компромис за името ако се зачувува идентитетот и не се менува Уставот

Кирилица - 18.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски синоќа на трибина во Прилеп рече дека за Македонија, според него, прифатлив компромис за името би бил ако се постигне во ОН да си го зачуваме идентитетот – македонски, јазикот македонски, да не се менува Уставот, а на државите да им се остави самостојно да решат како ќе не нарекуваат во билатералните односи. - И тоа не е гаранција дека Грција ќе го прифати.

Црвенковски и Фрчковски – пишман аџии!

Форум - 18.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и експертот Љубомир Фрчкоски до скоро тврдеа дека тужбата до Меѓународниот суд на правдата поради ветото на Грција на самитот во Букурешт е најдоброто можно решение за Македонија. Сепак, и претседателот и експертот денеска тврдат потегот на Владата е лош.

Тужбата е легитимна, но дали е корисна?

Сител - 18.11.2008

Поднесувањето на тужба од страна на Република Македонија против Република Грција за прекршување на Времената спогодба пред Меѓународниот суд во Хаг е сосема легитимна постапка - соопштуваат од Кабинетот на претседателот Бранко Црвенковски. Оттаму констатираат дека времената спогодба бил грубо прекршена од страна на Република Грција на Самитот на НАТО во Букурешт и дека Република Македонија има ...

Црвенковски се сомнева во тужбата и во правдата

Форум - 18.11.2008

Бранко Црвенковски, не ја спори легитимност на тужбата против Грција која вчера во Хаг ја поднесе Владата, но Претседателот имал дилеми дали тоа е во интерес на Македонија. Тој во соопштение бара Владата да не’ се занимава со тужбата која, според него, не’ оддалечува од евро-атланските интеграции и да предложи преговарач во преговорите за името.

Црвенковски: Дали тоа што е легитимно, е и корисно за интересите на Македонија?

Нетпрес - 18.11.2008

Поднесувањето на тужба од страна на Република Македонија против Република Грција за прекршување на Времената спогодба пред Меѓународниот суд во Хаг е сосема легитимна постапка. Вистинското прашање е дали тоа што е легитимно, е и корисно за интересите на Република Македонија, се огласија денесак од Кабинетот на претседателот на државата, Бранко Црвенковски.

Тужбата против Грција несоодветна

Алфа - 18.11.2008

Шефот на државата Бранко Црвенковски ја оценува како несоодведна, и во лош тајминг донесена, одлуката на Владата, Грција да ја даде на Меѓународниот суд на Правдата во Хаг. Иако, смета дека тоа е сосема легитимна постапка. Вистинското прашање е дали тоа што е легитимно е и корисно за интересите на Македонија? “Ако сме сигурни во праведно и брзо решение на Меѓународниот суд во наша полза, која е ...

Црвенковски:Тужбата е легитимна, но не е во интерес на Македонија

Макфакс - 18.11.2008

Црвенковски:Тужбата е легитимна, но не е во интерес на Македонија. Скопје /18/11/ 17:45. Поднесувањето на тужба од страна на Македонија против Грција за прекршување на Времената спогодба пред Меѓународниот суд во Хаг е сосема легитимна постапка, но е спротивно на интересите на Македонија.

Заврши средбата Црвенковски-Груевски

А1 - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски попладнево одржаа средба за прашања во врска со надворешната политика кои се во заедничка надлежност на шефот на државата и на Владата. На средбата во кабинетот на претседателот на државата присуствува и министерот за надворешни работи Антонио Милошоски.

По изјавата на Тадиќ, размена на реплики

Телма - 17.11.2008

е одговорот на министерот за надворешни работи, Антонио Милошоски, на вчерашниот повик на српскиот претседател Борис Тадиќ, македонската влада да го превземе првиот чекор за нормализирање на меѓусебните односи. Вчера повикот на Тадиќ беше пздравен од пртеседателот Бранко Црвенковски кој ја повика македонската влада да ја искористи оваа можност и да започне со него консултации за именување на нов ...

Ќе се договара нов преговарач

Време - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски денеска ќе одржат средба на која се очекува државниот врв да го отвори прашањето за текот на преговорите со Грција и за именувањето нов преговарач. По отповикувањето на досегашниот преговарач Никола Димитров од претседателот Црвенковски, Македонија веќе две недели е без преговарач.

Црвенковски и Груевски ќе се договараат за преговарач

Вест - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски денеска ќе се сретнат во претседателскиот кабинет за да го разгледаат прашањето околу именувањето нов преговарач во спорот за името со Грција. Тема на претседателско-премиерскиот разговор ќе биде и како понатаму да се настапува во спорот за името.

Средба Црвенковски - Груевски заврши по триесетина минути

Телма - 17.11.2008

Средбата на државниот врв во Кабинетот на претседателот Бранко Црвенковски, која траеше триесетина минути заврши без изјава на учесниците. На средбата кај претседателот Црвенковски присуствуваа премиерот Никола Груевски и министерот за надворешни работи, Антонио Милошоски. Според соопштението пред средбата, теми за разговори беа прашања од заедничка надлежност на шефот на државата и на Владата.

Црвенковски: "Владата неодговорно ја презеде целата одговорност во спорот со грција"

Телма - 17.11.2008

По средбата со премиерот Груевски и со министерот за надворешни работи Милошоски, што денеска се одржа во претседателскиот кабинет, шефот на државата Бранко Црвенковски соопшти дека н аспроти најавите денеска не се случи Владата да достави предлог за нов преговарач во спорот со Грција.

Црвенковски се огради од тужбата против Грција

Алсат-М - 17.11.2008

Претседателот Црвенковски соопшти дека не бил консултиран за потегот на Владата да ја тужи Грција и дека одговорноста за натамошниот развој на настаните е само на премиерот и неговиот кабинет. „Не навлегувајќи во оправданоста и целисходноста на одлуката на Владата, претседателот на Република Македонија сака да соопшти дека со ваквата постапка и во овој случај, спротривно на уставот и ...

Заврши средбата Црвенковски - Груевски

Алсат-М - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски попладнево одржаа средба за прашања во врска со надворешната политика кои се во заедничка надлежност на шефот на државата и на Владата. На средбата во кабинетот на претседателот на државата присуствуваше и министерот за надворешни работи Антонио Милошоски. Се уште нема официјални информации за текот на средбата.

Почна средбата Црвенковски - Груевски

Канал5 - 17.11.2008

Скопје, 17 ноември (МИА) - Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски попладнево одржуваат средба на која треба да стане збор за прашања во врска со надворешната политика кои се во заедничка надлежност на шефот на државата и на Владата. На средбата во кабинетот на претседателот на државата присуствува и министерот за надворешни работи Антонио Милошоски.

Груевски ќе му го каже новиот преговарач на Црвенковски

Утрински - 17.11.2008

Владата има неколку личности предвид и ќе гледаме тоа да се заврши колку што е можно поскоро, изјави Милошоски. Тамара Грнчароска Владата има неколку личности кои доаѓаат предвид за нов преговарач во спорот со името со Грција, но одлуката се' уште не е донесена.

Денеска средба Црвенковски-Груевски

Дневник - 17.11.2008

Денеска средба Црвенковски-Груевски. Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски денеска ќе имаат заедничка средба, соопштија од Кабинетот на шефот на државата. Неофицијално, тие ќе бидат посветени на преговорите за името. Се очекува да стане збор и за новиот преговарач, кој треба да го замени Никола Димитров.

Средба Црвенковски - Груевски

Алсат-М - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски денеска ќе одржат средба на која ќе стане збор за прашања од заедничка надлежност на шефот на државата и на Владата. Средбата, како што е најавено, треба да се одржи напладне, во кабинетот на претседателот на државата.

Скопје: Средба Црвенковски-Груевски за назначување нов преговарач за името

Р.С.Европа - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски денеска ќе одржат средба на која се очекува да стане збор за назначувањето нов македонски преговарач за името, како и за други прашања од заедничка надлежност на шефот на државата и на Владата.

Средба Црвенковски-Груевски

Форум - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски денеска напладне ќе се сретнат во претседателскиот кабинет за да ги координираат заедничките активности од надворешната политика. На средбата се очекува да стане збор за прашањето за македонски преговарач за името, по разрешувањето на Никола Димитров од таа функција за именувањето на нов амбасадор на Македонија во Белград, како и за ...

Започна средбата на државниот врв

Нетпрес - 17.11.2008

Пред малку започна средбата на државниот врв во Кабинетот на претседателот Бранко Црвенковски. Покрај шефот на државата, на средбата присуствуваат премиерот Бранко Црвенковски и министерот за надворешни работи, Антонио ...

Почна средбата Црвенковски - Груевски

Алфа - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски попладнево одржуваат средба на која треба да стане збор за прашања во врска со надворешната политика кои се во заедничка надлежност на шефот на државата и на Владата. На средбата во кабинетот на претседателот на државата присуствува и министерот за надворешни работи Антонио Милошоски.

Заврши средбата на државниот врв

Нетпрес - 17.11.2008

Пред малку заврши средбата на државниот врв во Кабинетот на претседателот Бранко Црвенковски. На средбата која траеше околу триесетина минути покрај шефот на државата, на средбата присуствуваа премиерот Никола Груевски и министерот за надворешни работи, Антонио Милошоски.

Заврши средбата Црвенковски - Груевски

Сител - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски попладнево одржаа средба за прашања во врска со надворешната политика кои се во заедничка надлежност на шефот на државата и на Владата. На средбата во кабинетот на претседателот на државата присуствуваше и министерот за надворешни работи Антонио Милошоски. Се уште нема официјални информации за текот на средбата.

Црвенковски: Владата ја презема одговорностa за решавањето на спорот за името

Нетпрес - 17.11.2008

Од претседателскиот кабинет соопштуваат дека наспроти најавите претходниве денови во јавноста дека Владата крајно посветено ќе работи за да остане во процесот на преговори за да се најде решение со Република Грција и за таа цел, во најкус можен рок, а најдоцна по враќањето на премиерот од САД, ќе биде даден предлог до претседателот за нов преговарач за името, тоа денес не се случи.

Средба Црвенковски - Груевски

Кирилица - 17.11.2008

- Во врска со шпекулациите кои се појавија во јавноста дека Владата на Република Македонија ќе избира предлог за преговарач за името помеѓу тројца кандидати, ја известуваме јавноста дека досега не е подготвена куса листа и дека не се точни известувањата за било кое од трите имиња кои се спомнуваат во текстовите.

Средба Црвенковски – Груевски

Макфакс - 17.11.2008

Претседателот на Македонија денеска во Скопје треба да се сретне со премиерот Никола Груевски. Ова го соопшти кабинетот на шефот на државата, додавајќи дека состанокот ќе се одржи напладне. На средбата се очекува да стане збор за прашањето за македонски преговарач за името, по разрешувањето на Никола Димитров од таа функција за именувањето на нов амбасадор на Македонија во Белград, како и за ...

Црвенковски очекувал преговарач, а не тужба

Форум - 17.11.2008

Владата носи клучни одлуки од сферата на надворешната политика без било каква претходна консултација со Претседателот што е спротивно на Уставот и Законот за надворешни работи, обвинува Бранко Црвенковски по објавата на одлуката дека Македонија ќе ја тужи Грција пред Меѓународниот суд во Хаг.

Црвенковски – Владата ја презема целата одговорност за името

Макфакс - 17.11.2008

Владата носи одлука без каква било претходна консултација со Претседателот на Република Македонија, кршејќи ги при тоа, Уставот и Законот за надворешни работи. Ова се вели во соопштението што попладнево беше испратено до медиумите од Кабинетот на претседателот Бранко Црвенковски, како реакција на одлуката на Владата да поднесе тужба против Република Грција пред Меѓународниот суд на правдата во ...

Со тужбата и моето неинформирање, Груевски целосно ја презеде одговорноста за преговорите

Сител - 17.11.2008

Претседателот Црвенковски, воопшто не бил информиран за тужбата против Грција. На денешната средба, како што се наведува и во соопштението од Кабинетот, Црвенковски очекувал да добие предлог од Владата за нов преговарач за името. Наспроти тоа на средбата која ја побарал Груевски, Црвенковски бил известен за тужбата до Меѓународниот суд во Хаг.

Средба на претседателот Црвенковски со премиерот Груевски

Алфа - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски денеска ќе одржат средба на која се очекува да стане збор за назначувањето нов македонски преговарач за името, како и за други прашања од заедничка надлежност на шефот на државата и на Владата. Средбата треба да се одржи напладне, во кабинетот на претседателот на државата.

Црвенковски на трибина ““Македонија-предизвици и перспективи”

Нетпрес - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски денеска ќе одржи трибина-средба со граѓаните на Прилеп на тема “Македонија-предизвици и перспективи”. Како што информираат од претседателскиот кабинет, трибината ќе се одржи во Домот на култура "Марко Цепенков" во Прилеп со почеток во 19.30 ...

Денеска уште една средба Црвенковски - Груевски

Н.Македонија - 17.11.2008

Претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски денеска ќе одржат средба на која се очекува да стане збор за назначувањето нов македонски преговарач за името, како и за други прашања од заедничка надлежност на шефот на државата и на ...

Милошоски: Наскоро и нов преговарач

Н.Македонија - 17.11.2008

Владата сè уште размислува кој ќе биде номиниран за преговарач во македонско - грчкиот спор околу името, но ќе гледа одлуката да ја донесе што поскоро, изјави вчера министерот за надворешни работи Антонио Милошоски. - Постапката е во тек. Неколку личности доаѓаат предвид. Определени сме во пријателски дух со Грција да ги продолжиме дијалозите околу спорот за нашето уставно име - рече Милошоски.