TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Рамковски нуди милион евра за сточарите

А1 - 01.03.2009

Новиот газда на шведската млекарница Моше Баум ги пакува куферите за Мајами, а сточарите се уште се надеваат дека ќе го врати долгот. Последниот изговор е блокираната сметка во „Комерцијална банка“.

Фармерите на протест пред

Дневник - 01.03.2009

Владата Фармерите од Пелагонија за денеска во 13 часот најавија протест пред Владата доколку дотогаш не биде одблокирана сметката на Комерцијална банка и не потече исплатата на млекото за изминатите седум ...

Неопходно е итно решение за млекарите

А1 - 28.02.2009

Битолските сточари се вратија од кај новиот газда на шведската млекарница со уште едно нелогично објаснување за неисплатата на долгот. Блокирана била сметката од „Комерцијална банка“.

Фармерите и' откажаа соработка на „Сведмилк“

Утрински - 28.02.2009

Претходен број БИТОЛА - Кооперантите на шведската млекарница од Пелагонискиот регион од вчера одбија да го предаваат млекото. Тие се незадоволни што шведската млекарница не го исполни последното ветување и не ...

Битолчани не го даваат млекото на „Сведмилк“

Дневник - 28.02.2009

Фармерите го прекинаа откупот бидејќи новите газди на млекарницата не ги исполнија нивните барања до вчера да исплатат половина од долгот Фармерите од Пелагонија прекинаа да го предаваат млекото во „Сведмилк“ ...

Пелагониските фармери упатија јавен апел до банките

Канал5 - 28.02.2009

Пелагониските фармери денеска на прес конференција упатија јавен апел до банките да направат напор да се реализираат средствата од новиот инвеститор на шведската млекарница до фармерите.

Паѓа откупната цена на млекото во Европа

Сител - 28.02.2009

Соседните земји и Европа се соочуваат со големи проблеми со цените за откуп на млеко. Во Србија дури се појавија и големи тешкотии со вишокот на овој производ.

Млекарите шокирани од ниската откупна цена

А1 - 27.02.2009

Членовите на Асоцијацијата на земјоделците, освен за отплатата на долгот од „Сведмилк“ укажуваат и на алармантната состојба на млекопроизводителите од битолскиот крај.

„Сведмилк“ почна со исплатата на долгот спрема сточарите

Утрински - 27.02.2009

Конечно, вчера „Сведмилк“ започна со исплатата на долгот спрема фармерите. Тие вчера во Тутунска банка можеа да си ги земат парите што им се должат за продаденото млеко од август минатата година.

Драматичен пад на откупните цени на млекото

Време - 27.02.2009

Игор Манасиевски Сточарите од битолскиот крај, покрај тоа што останаа со празни џебови за предаденото млеко во „Сведмилк“, се соочуваат и со драматичниот пад на цената на млекото што сега го предаваат во ...

Битолските сточари не го предаваат млекото

Вечер Прес - 27.02.2009

Битолските фармери вчера не го предаваа млекото на Сведмилк бидејќи во текот на денот повторно не ги добија парите за предаденото млеко во изминатите седум месеци.

Пелагониските фармери ќе го прекинат откупот во „Сведмилк“

Н.Македонија - 27.02.2009

Прекин на откупот на млекото и повторно активирање на протестите најавија пелагониските фармери доколку денеска не добијат половина од парите што „Сведмилк“ им ги должи за предаденото млеко.

Откупната цена на млекото падна на 8 денари

А1 - 26.02.2009

Намалената малопродажна цена на битолското млеко за 6 денари, не се должи на зголемениот откуп на млеко туку на драстично намалената откупна цена која достигна и до 8 денари за литар, обвинуваат сточарите, ...

Битолските фармери си ги бараат парите

А1 - 26.02.2009

Пелагониските кооперанти на шведската млекарница, откако утрово се рашетаа по шалтерите на битолските банки, со празни џебови и огорчени што еднаш беа излажани, се собраа во регионалната канцеларија на ...

Фармерите конечно добија пари од СВЕДМИЛК

Канал5 - 26.02.2009

Бавно оди исплатата на долгот од СВЕДМИЛК се жалат фармерите. Денес пари добија мал број земјоделци обвинија кооперантите на СВЕДМИЛК од Битолско.. Само стотина фармери од вкупно 1200.

„Феникс енерџи“ целосно ќе ги исплати млекарите

Дневник - 26.02.2009

Млекопроизводителите вчера се раскараа за тоа кој ќе ги претставува пред новиот сопственик на „Сведмилк“. Кавгата избувна откако Моше Баум , прв човек на „Феникс енерџи“ најави дека почнува исплатата на ...

Фармерите се уште чекаат пари од „Сведмилк“

Дневник - 26.02.2009

Фармерите бараат од „Феникс енерџи“ да ги исплати сите за предаденото млеко, а не само одбрани поединци Прекин на откупот на млеко за „Сведмилк“ и нови протести најавија пелагониските фармери ако млекарницата ...

Млечен пат на парите

Дневник - 26.02.2009

Каде се парите? Ова прашање како да стана неважно, откако вчера „Феникс енерџи“ почна ги исплатува парите што „Сведмилк“ им ги должеше на млекопрои зводителите.

Новиот газда на „Сведмилк“ ветува спас за млекарницата

Утрински - 26.02.2009

Вчера започна исплатата на долгот на „Сведмилк“ спрема фармерите, вреден над 3,5 милиони евра, потврди вчера новиот сопственик на млекарницата, Моше Баум, кој првпат се појави во јавноста за да ја потврди ...

„Сведмилик“ блокиран,млекото на цесија

Време - 26.02.2009

Новиот сопственик на „Сведмилк“, Моше Баум, вчера излезе во јавноста за лично да им вети на сточарите дека од денеска ќе почне да го исплаќа долгот од четири милиони евра.

Фармерите и вчера не видоа пари од "Свидмилк"

Вест - 26.02.2009

Фармерите на кои "Свидмилк" им должи 4 милиони евра вчера до пладне не виделе пари на своите сметки, иако новиот сопственик на млекарницата - американско-израелскиот фонд Феникс Енерџи најави дека в среда ќе ...

Од Сведмилк се изнесува опрема, дел од фармерите добија пари

Алсат-М - 26.02.2009

Само мал процент на млекопроизводители од Битолскиот регион денеска добија пари од Сведмилк. Останатите фармери и здруженија сеуште немаат ниту денар на своите сметки.

Сеуште нема пари од „Сведмилк“ за битолските фармери

Кирилица - 26.02.2009

Фармерите од битолскиот дел на Пелагонија, денеска на прес-конференција упатија јавна реакција до „Сведмилк“ поради неисполнување на ветувањето, односно исплата на долгот за предаденото млеко - Вчерашното ...

Сведмилк почна да го исплаќа долгот, но пари добија малку фармери

Алфа - 26.02.2009

Шведската млекарница конечно од денеска почна да го отплатува долгот кон фармерите. Доцнењето, овој пат, го правдаат со кочење на исплатата од страна на банките и објаснуваат дека процедурата на исплаќање ...

Битолските фармери се уште не добиле пари од „Сведмилк“

Сител - 26.02.2009

Фармерите од битолскиот дел на Пелагонија, денеска на прес-конференција упатија јавна реакција до „Сведмилк“ поради неисполнување на ветувањето, односно исплата на долгот за предаденото млеко.

Се уште не се префрлени парите за сточарите

А1 - 25.02.2009

Според првиот човек на Феникс Енерџи, Моше Баум до 10 ти март ке бидат целосно исплатени сите 4 милиони евра долг кон фармерите.

„Сведмилк“ од денеска стартува со исплата на фармерите

Утрински - 25.02.2009

Некогашната шведска, а сега веќе американско-израелската млекарница „Сведмилк Македонија“ од денеска би требало да започне да им го исплаќа милионскиот долг на фармерите.

„Сведмилк“ ги исплаќа млекарите

Дневник - 25.02.2009

Фармерите одвај ја прехрануваат стоката поради што производството на млеко е преполовено и е со слаб квалитет „Сведмилк“ од денеска почнува со исплата на фармерите на кои им должи повеќе од 4 милиони евра за предадено млеко.Во млек арницата велат дека го ...

Од денеска исплата на млекото

Време - 25.02.2009

Игор Манасиевски Новиот сопственик на млекарницата „Сведмилк“, Израелецот Моше Баум, им вети на фармерите дека во следните три до четири недели целосно ќе им го исплати долгот од околу четири милиони евра.

"Свидмилк" го тужи Рамковски за 300.000 евра

Вест - 25.02.2009

"Свидмилк" денеска ќе почне да ги исплаќа фармерите на кои за откупеното млеко, за последните седум месеци, им должи околу четири милиони евра. Менаџерскиот тим ова им го кажал вчера на фармерите кои соработуваат со млекарницата.

Фармерите само со најави за исплата на млекото

Алсат-М - 25.02.2009

Новиот сопственик на Сведмилк, Моше Баум најави дека од утре во наредните 3 до 4 недели ќе биде исплатен целиот долг кон фармерите кои го предавале млекото во млекарницата.

Пари нема, но се појави сопственикот на "Сведмилк"

Телма - 25.02.2009

Мирко T рајановски Новиот сопственик на Сведмилк се појави во јавноста. Моше Баум се претстави како претседател на Феникс Енерџи Груп и легален сопственик на млекарницата.

Новото раководство на Сведмилк кончено се појави пред јавноста

Канал5 - 25.02.2009

Новото раководство на Сведмилк конечно се појави пред јавноста. Израелско американскиот фонд Феник Енерџи Груп денес ги повика фармери да им соопшти дека започна исплатата на парите.

Ден „Д“ за млекарите

Утрински - 25.02.2009

Убава вест вчера пристигна од „Сведмилк“. Денеска фармерите, барем според најавите на новиот директор, би требало да си ги добијат парите кои млекарницата им ги должи за изминатите седум месеци, а ги зголемуваат долговите на фабриката за „незначителни“ ...

Сведмилк од денеска ја почна исплатата на долгот кон фармерите

Алфа - 25.02.2009

На сметките на млекопроизводителите, до доцна попладнево не легнаа ветените пари од новите газди на Сведмилк. Ветувањето дека во следните три дена ќе биде исплатена првата половина од вкупниот долг од 4 ...

„Сведмилк“ почна да го исплаќа долгот кон фармерите

Кирилица - 25.02.2009

„Сведмилк“ денеска почна со исплата на парите кои им ги должи на фармерите за откупеното млеко Новиот сопственик на млекарницата и претседател на „Феникс енерџи“ Моше Баум изјави дека парите веќе се префрлаат ...

Сведмилк треба да започне со исплата на фармерите

Макфакс - 25.02.2009

Скопската млекарница Сведмилк денеска треба да започне со исплатата на вкупниот долг кој го има кон фармерите, заклучно со месец јануари, соопшти компанијата.

До петок ќе добијат половина од парите

Сител - 25.02.2009

Почна исплатата на млекопроизводителите. По неколкумесечната голгота, новиот сопственик на Сведмилк од денес до петок ќе им исплати 50% од долгот. Останатата половина ќе ја добијат до 10-ти март.

Новиот газда на Сведмилк пак ги прелажа фармерите за парите

Вечер Прес - 25.02.2009

Кога парите ќе ги видам на мојата сметка, тогаш ќе поверувам, вака реагираше еден фармер откако слушна од Баум дека парите од сметка на Феникс Енерџи ќе се префрлаат на нивните сметки Парите уште во текот на ...

„Сведмилк“ поднесе тужба против Велија Рамковски

Н.Македонија - 25.02.2009

„Сведмилк“ денеска ќе почне да ги исплаќа фармерите на кои за откупеното млеко, за последните седум месеци, им должи околу четири милиони евра, соопштија вчера претставници на менаџерскиот тим на средбата со производителите-кооперанти во млекарницата, ...

Пониска цена на млекото во Кичево

А1 - 24.02.2009

Млекото на Битолска и Тетовска млекарница од денеска се продава по пониска цена во кичевските продавници. Битолското млеко поевтинува за шест денари и наместо 38 ќе се продава по 32 денари, пренесува МИА.

Пари за сточарите најмногу за еден месец

А1 - 24.02.2009

Целосна исплата на долгот од околу 4 милиони евра во следните три до четири недели. Сметката ќе се одблокира, првите пари фармерите ќе ги добијат од утре, а сточарите од битолскиот крај до петок ќе добијат и дел добиточна храна како помош за надминување ...

Фармерите утре ќе ги добијат првите пари од „Сведмилк“

Алсат-М - 24.02.2009

Од утре ќе почне исплатата на фармерите кои го предадоа млекото во Сведмилк Ова е најновото ветување на новиот газда на млекарницата Моше Баум, при што тој им кажал дека вкупниот долг што млекарницата го има кон фармерите од околу 4 милиони евра ќе се ...

„Сведмилк“ продолжи со работа, фармерите уште ги чекаат парите

Утрински - 24.02.2009

Неколку недели по влезот на новиот газда „Феникс енерџи груп“ во „Сведмилк“, млекарницата се' уште го нема исплатено долгот кон фармерите, тежок околу 3,5 милиони евра.

Парите од Сведмилк утре конечно ќе легнат на сметка на фармерите

Канал5 - 24.02.2009

Сведмилк конечно ќе почне со исплата на милионскиот долг кон фармерите. “Со утрешното започнување на исплатата го одржавме нашиот збор пред фармерите. Јавноста беше сведок на проблемите кои ги имавме пред и по официјалното преземање на Сведмилк.

Битолското и тетовското млеко од денеска се продава по пониска цена во Кичево

Канал5 - 24.02.2009

Битолското и тетовското млеко од денеска се продава по пониска цена во Кичево. Битолското млеко поевтинува за шест денари и наместо 38 ќе се продава по 32 денари.

Даде едно евро, в џеб стави 150.000

Време - 24.02.2009

Игор Манасиевски Новиот сопственик на шведската млекарница „Сведмилк“, бизнисменот Моше Баум, што ја купи за само едно евро, отворил нова „помошна“ сметка во „ЛБ Тутунска банка“ преку која почна да профитира.

Млекопроизводителите добија ново ветување

Телма - 24.02.2009

Мирко Трајановски Млекопроизводителите добија уште едно ветување од новите сопственици на “Сведмилк”. Исплатата на долгот од речиси четири милиони евра за предаденото млеко ќе започне од утре.

Сведмилк утре стартува со исплатата

Алфа - 24.02.2009

Скопската млекарница Сведмилк од среда започнува со исплатата на вкупниот долг кој го има кон фармерите, заклучно со месец јануари, соопшти компанијата. Млекарницата нагласи дека со утрешното започнување на исплата на фармерите, ќе биде одржано ...

Фармерите утре ќе ги добијат првите пари од „Сведмилк“

Сител - 24.02.2009

„Сведмилк“ утре ќе почне да ги исплаќа фармерите на кои за откупеното млеко, за последните седум месеци, им должи околу четири милиони евра. - Го одржавме нашиот збор дека префрлањето на средствата ќе почне до крајот на неделата.

Сведмилк Македонија започнува со исплата на фармерите

Нетпрес - 24.02.2009

Сведмилк Македонија од утре започнува со исплата на фармерите. Станува збор за исплата на вкупниот долг кој млекарницата го има кон фармерите заклучно со месец јануари.

Сведмилк утре стартува со исплатата

Макфакс - 24.02.2009

Скопската млекарница Сведмилк од среда започнува со исплатата на вкупниот долг кој го има кон фармерите, заклучно со месец јануари, соопшти компанијата. Млекарницата нагласи дека со утрешното започнување на исплата на фармерите, ќе биде одржано ...

Парите од „Сведмилк“ фармерите ќе ги добијат утре

Кирилица - 24.02.2009

„Сведмилк“ утре ќе почне да ги исплаќа фармерите на кои за откупеното млеко, за последните седум месеци, им должи околу четири милиони евра Ова денеска го соопшти менаџерскиот тим на средба со производителите-кооперанти во млекарницата.

Сведмилк од утре ќе ги исплаќа сточарите

Форум - 24.02.2009

Сведмилк Македонија,од утре, започнува со исплата на фармерите. Ќе се исплати вкупниот долг што млекарницата го има кон фармерите, заклучно со месец јануари, соопштија од Сведмилк.

Пари за фармерите, тужба за Велија

Вечер Прес - 24.02.2009

Моше Баум, новиот менаџер на Сведмилк вели дека по судски пат ќе го наплатуваат долгот од 300.000 евра на Хедис на Велија Рамковски и најави дека парите од добиениот спор ќе ги донираат на Детската клиника во Скопје Сведмилк Македонија од денеска ќе ...

Битолското млеко поевтино за шест денари

Вечер Прес - 24.02.2009

Млекото на битолска и на тетовска млекарница од вчера се продава по пониска цена во кичевските продавници. Битоското млеко поевтинува за шест денари и наместо 38 ќе се продава по 32 денари, а цената на млекото од Тетовската млекарница ќе се продава по 30 ...

Наместо на сточарите, парите на лична сметка

А1 - 23.02.2009

Новиот газда на шведската млекарница бизнисменот Моше Баум, отворил нова лична сметка во НЛБ - Тутунска банка, преку која почна да профитира. Сите пари од продажбата на јогуртот и млекото од кога е сопственик, се слеваат на оваа негова сметка.

На студено млеко ќе дува и новото здружение

Време - 23.02.2009

Се формира Асоцијацијата на земјоделци во Република Македонија. За земјоделците, ова е сериозна организација што ќе ги решава нивните проблеми, по транзицискиот безуспешен период во нивното здружување.