TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Џери Луис доби "Златна камера" за Животно дело

Утрински - 17.02.2005

55 Берлински филмски фестивал На Берлинскиот фестивал за првпат, по 80 години, беШе прикажана целата, нецензурирана верзија на немиот класик "Крстосувачот Потемкин" на Сергеј ЕјзенШтајн СунЧица Уневска Годинешниот 55. Берлински филмски фестивал веќе влезе во својата втора половина и, според тоа што ...

Силни бранувања предизвикани од ангажираните филмови

Дневник - 16.02.2005

БЕРЛИНСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ Една од трите најважни филмски смотри во Европа - Берлинскиот филмски фестивал, тече и својот зенит треба да го достигне на доделувањето на наградите на 20 февруари. Фестивалот годинава главниот акцент го стави на условно ангажираните филмови што ја разбрануваа и ...

Светските филмски фестивалски хитови доаѓаат во Скопје

Дневник - 15.02.2005

НА СКОПСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ Повеќе од 80 филмови од најновата светска филмска продукција, во неколку програмски селекции, ќе бидат прикажани на годинашното издание на Скопскиот филмски фестивал, што ќе се одржи од 11 до 20 март.

Отворање со тажна вест

Време - 14.02.2005

БЕРЛИНАЛЕ Директорот на Берлинскиот филмски фестивал, Дитер Кослик, го отвори годинашново Берлинале со солзи во очите соопштувајќи и на гламурозната публика дека францускиот продуцент Хумберт Балсан извршил самоубиство неколку часа пред свечената церемонија.