TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

МАНУ и БАН ќе помагаат во реализација на Договорот за соработка меѓу Македонија и Бугарија

Канал5 - 17.06.2018

Претседателите на Македонската академија на науките и уметностите и на Бугарската академија на науките, Таки Фити и Јулијан Ревалски, денеска во Охрид ќе информираат за вчера потпишаниот договор за соработка.

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

Канал5 - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни. Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по ...

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

Фокус - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

МАНУ и БАН активно ќе се ангажираат за реализација на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка

Канал5 - 17.06.2018

Со неодамна склучениот Договор за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија искажана е волјата на граѓаните на двете земји да градат заедничка европска иднина.

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

24 Вести - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна перспектива надвор од Европската Унија и ...

Фити задоволен од договорот со Грција

Алсат-М - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

Керим: Договорот ќе отвори многу аспекти за реална економска соработка

Канал5 - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни. Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по ...

МАНУ и БАН го поздравија договорот за името

Телма - 17.06.2018

Потпишувањето на Договорот за решавање на спорот за името, помеѓу владите на Македонија и Грција, е од исклучитено значење не само за двете земји туку за перспективите на целиот Балкан, сметаат МАНУ и БАН.

МАНУ и БАН потпишаа протокол за практична имплементација на договорот за добрососедство

Канал5 - 17.06.2018

Со заеднички тркалезни маси, научни расправи, претседателите на македонската и бугарската академија на науките ќе ги зближуваат младите. Со заеднички тркалезни маси, научни расправи, особено на оние атрактивните како информациско-комуникациските ...

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

Сител - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

Слободен Печат - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

+инфо - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

МАНУ и БАН активно ќе се ангажираат за реализација на Договорот за добрососедство

Независен - 17.06.2018

Со неодамна склучениот Договор за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија искажана е волјата на граѓаните на двете земји да градат заедничка европска иднина, а таа подразбира да се живее во ...

Фити: Проголтавме горчливо апче, не е лесно да се смени името, но мора да знаеме по кој пат треба да се движиме

МКД - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од ЕУ и членството во ...

Платформа на МАНУ и БАН и за реализација на Договорот за соработка меѓу Македонија и Бугарија

МКД - 17.06.2018

Претседателите на Македонската академија на науките и уметностите и на Бугарската академија на науките, Таки Фити и Јулијан Ревалски, денеска во Охрид ќе информираат за вчера потпишаниот договор за соработка.

МАНУ и БАН активно ќе се ангажираат за реализација на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка

Слободен Печат - 17.06.2018

Со неодамна склучениот Договор за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија искажана е волјата на граѓаните на двете земји да градат заедничка европска иднина, а таа подразбира да се живее во ...

Фити: Не е лесно да се промени името, мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

Press24 - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

МАНУ и БАН ќе помагаат во реализација на Договорот за соработка меѓу Македонија и Бугарија

Стандард - 17.06.2018

Претседателите на Македонската академија на науките и уметностите и на Бугарската академија на науките, Таки Фити и Јулијан Ревалски, денеска во Охрид ќе информираат за вчера потпишаниот договор за соработка.

Таки Фити: Не е лесно да се промени името, но знаеме по кој пат одиме

Нова ТВ - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

МАНУ и БАН ќе помагаат во реализација на Договорот за соработка меѓу Македонија и Бугарија

А1 On - 17.06.2018

Претседателите на Македонската академија на науките и уметностите и на Бугарската академија на науките, Таки Фити и Јулијан Ревалски, денеска во Охрид ќе информираат за вчера потпишаниот договор за соработка.

МАНУ и БАН ќе се ангажираат за реализација на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка

+инфо - 17.06.2018

Претседателот на МАНУ најави дека двете академии ќе упатат повик до научните, културни институции понудувајќи ги, како што рече, своите добри услуги да иницираат соработка меѓу сите институции за исполнување на Договорот за пријателство, ...

МАНУ и БАН ќе помагаат во реализација на Договорот за соработка меѓу Македонија и Бугарија

Сител - 17.06.2018

Претседателите на Македонската академија на науките и уметностите и на Бугарската академија на науките, Таки Фити и Јулијан Ревалски, денеска во Охрид ќе информираат за вчера потпишаниот договор за соработка.

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

А1 On - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

МАНУ и БАН ќе помагаат во реализација на Договорот за соработка меѓу Македонија и Бугарија

Слободен Печат - 17.06.2018

Претседателите на Македонската академија на науките и уметностите и на Бугарската академија на науките, Таки Фити и Јулијан Ревалски, денеска во Охрид ќе информираат за вчера потпишаниот договор за соработка.

МАНУ и БАН активно ќе се ангажираат за реализација на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка

Сител - 17.06.2018

Со неодамна склучениот Договор за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија искажана е волјата на граѓаните на двете земји да градат заедничка европска иднина, а таа подразбира да се живее во ...

Реакции по потпишувањето на договорот за името

Р.С.Европа - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

Стандард - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

Претседателот на МАНУ, Таки Фити застана зад договорот - ова е компромос кој ги обезбедува индентитетските ...

Сител - 17.06.2018

Потпишаниот договор меѓу Македонија и Грција за името е компромисно решение ,а кога има компромис двете страни се незадоволни ,за нашиот народ особено значајно беше да се зачуваат идентитетските прашања ,македонскиот јазик националноста ,културата и ...

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

Независен - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

МАНУ соучесник во велепредавството – Фити: „Среќен сум“

Република - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

Локално - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

Македонската и бугарската академија на науките денеска потпишуваат договор во Охрид

Фактор - 17.06.2018

Претседателите на Македонската академија на науките и уметностите и на Бугарската академија на науките, Таки Фити и Јулијан Ревалски, денеска во Охрид ќе информираат за вчера потпишаниот договор за соработка.

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

Либертас - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

МАНУ и БАН ќе помагаат во реализација на Договорот за соработка меѓу Македонија и Бугарија

Локално - 17.06.2018

Претседателите на Македонската академија на науките и уметностите и на Бугарската академија на науките, Таки Фити и Јулијан Ревалски, денеска во Охрид ќе информираат за вчера потпишаниот договор за соработка.

МАНУ и БАН активно ќе се ангажираат за реализација на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка

Локално - 17.06.2018

Со неодамна склучениот Договор за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија искажана е волјата на граѓаните на двете земји да градат заедничка европска иднина, а таа подразбира да се живее во ...

Фити: Не е лесно да се промени името, но мораме да знаеме по кој пат треба да се движиме

еМагазин - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

Платформа на МАНУ и БАН и за реализација на Договорот за соработка меѓу Македонија и Бугарија

Република - 17.06.2018

Претседателите на Македонската академија на науките и уметностите и на Бугарската академија на науките, Таки Фити и Јулијан Ревалски, денеска во Охрид ќе информираат за вчера потпишаниот договор за соработка.

Фити: Сите ние моравме да проголтаме едно горчливо апче

Н.Македонија - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

Таки Фити: За МАНУ и сите граѓани е значајно зачувувањето на идентитетските прашања

AKO - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

МАНУ и БАН ќе помагаат во реализација на Договорот за соработка меѓу Македонија и Бугарија

1tv - 17.06.2018

Претседателите на Македонската академија на науките и уметностите и на Бугарската академија на науките, Таки Фити и Јулијан Ревалски, денеска во Охрид ќе информираат за вчера потпишаниот договор за соработка.

Фити: За МАНУ особено значајно беше да се зачуваат идентитетските прашања – Македонскиот јазик, националноста, нашата ...

1tv - 17.06.2018

Постигнатиот договор меѓу Република Македонија и Република Грција по однос на прашањето за името е компромисно решение, со отстапки на кои мораа да се согласат и двете страни, но Македонија нема развојна парспектива надвор од Европската унија и ...

Божин Павловски: МАНУ ќе си биде МАНУ

Либертас - 16.06.2018

Македонската академија на науките и уметностите не може да биде преименувана со овој политички договор меѓу нашата земја и јужниот сосед. Но доколку тој договор го одобрат граѓаните на референдум, и таа е должна во иднина да се идентификува како ...

Со договорот за името МАНУ и МРТ ќе се преименуваат

Макфакс - 14.06.2018

„Академија на науките и уметностите на Република Северна Македонија“ – вака според договорот којшто Македонија и Грција викендов треба да го потпишат во Преспа би гласело новото име на Македонската академија на науката и уметностите.

Договорот значи преименување МАНУ, МРТ и други државни институции

Курир - 14.06.2018

„Академија на науките и уметностите на Република Северна Македонија“ – вака според договорот којшто Македонија и Грција викендов треба да го потпишат во Преспа би гласело новото име на Македонската академија на науката и уметностите, објави ...

МРТ со ново име – еве кои институции ќе бидат променети во називот

Sky - 14.06.2018

„Академија на науките и уметностите на Република Северна Македонија“ – вака би гласело новото име на Македонската академија на науките и уметностите според договорот што Македонија и Грција викендов треба да го потпишат во Преспа.

Со договорот за името, МАНУ и МРТ ќе се преименуваат

Точка - 14.06.2018

„Академија на науките и уметностите на Република Северна Македонија“ – вака според договорот којшто Македонија и Грција викендов треба да го потпишат во Преспа би гласело новото име на Македонската академија на науката и уметностите.

Академик Фити промовиран во редовен член на Македонско научно друштво-Битола

+инфо - 13.06.2018

Македонско научно друштво-Битола денеска приреди јавен академски настан на кој за редовен член во МНД-Битола беше промовиран претседателот на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), академик Таки Фити.

Академик Таки Фити промовиран во редовен член на Македонско научно друштво-Битола

А1 On - 13.06.2018

Македонско научно друштво-Битола денеска приреди јавен академски настан на кој за редовен член во МНД-Битола беше промовиран претседателот на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), академик Таки Фити.

Академик Таки Фити промовиран во редовен член на Македонско научно друштво-Битола

Слободен Печат - 13.06.2018

Македонско научно друштво-Битола денеска приреди јавен академски настан на кој за редовен член во МНД-Битола беше промовиран претседателот на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), академик Таки Фити.

Фити промовиран за редовен член на Македонско научно друштво-Битола

Независен - 13.06.2018

Македонско научно друштво-Битола денеска приреди јавен академски настан на кој за редовен член во МНД-Битола беше промовиран претседателот на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), академик Таки Фити.

Академик Таки Фики промовиран во редовен член на МНД-Битола

Тера - 13.06.2018

Академик Таки Фити денеска беше промовиран во редовен член на Македонското научно друштво Битола. Како дел од промотивниот настан во универзитетската библиотека Фити одржа пристапно предавање на тема “Нобеловци по економија” пренесувајќи искуства ...

Таки Фити: Име за севкупна употреба значи менување на Уставот и обезличување на Македонците

Сител - 12.06.2018

Неодамна, претседателот на МАНУ, Таки Фити јасно го изрази ставот на академијата да не се прифаќа во преговорите да се отвора прашањето за идентитетот, како ниту име за севкупна употреба, што според грчката страна сега значи дека евентуалното ново ...

Таки Фити: Име за севкупна употреба значи менување на Уставот и обезличување на Македонците

Република - 12.06.2018

Неодамна, претседателот на МАНУ, Таки Фити јасно го изрази ставот на академијата да не се прифаќа во преговорите да се отвора прашањето за идентитетот, како ниту име за севкупна употреба, што според грчката страна сега значи дека евентуалното ново ...