TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Царината ќе казнува за секој царински прекршок

А1 - 13.09.2007

Царината ги презема од судот надлежностите да казнува за секој царински прекршок. Фирмите, шпедитерите, превозниците, граѓаните, вработените во Царината, сите што ќе го прекршат царинскиот закон, наместо во судот, ќе одговараат пред посебна комисија во Царината, која ќе ги санкционира прекршителите.

Запленети алати

Вест - 13.09.2007

ЦАРИНА На терминалот на царинска филијала Железничка станица Гевгелија, царинските работници во камион нашле разна употребувана стока, испорачана од Швајцарија. При прегледот на стоката било констатирано дека количината, видот и вредноста на пријавената стока не одговараат со натоварената стока во ...

Фатени фалс македонски дозволи за превоз на стока

Вечер - 13.09.2007

Фалсификувани меѓународни дозволи за превоз на стока од трети земји биле пронајдени завчера кај лице од Косово. Царинските работници, на влез во Македонија на терминалот на граничен премин Блаце, кај С.Б. од Нови Пазар пронашле и одзеле фалсификувани меѓународни дозволи за превоз на стока.

Запленети 600 парчиња шверцувана стока

Вечер - 13.09.2007

Шестотини парчиња разновидна стока биле запленети завчера во камион на терминалот на Железничка станица во Гевгелија. Според Царинската управа, во камионот при контролата, царинските работници откриле 264 парчиња рачен алат, 346 парчиња различни апарати за домаќинство и работни машини, кои возачот ...

Запленети 1,5 милион парчиња фалсификувана стока

Дневник - 12.09.2007

Царинските службеници од почетокот на годинава досега заплениле 1,5 милион парчиња фалсификувана стока во над 200 различни акции. Правото на интелектуална сопственост било повредено во 207 случаи, објави Царината на вчерашниот семинар за заштита на правата од интелектуална сопственост, кој го ...

Запленети милион и 460 илјади парчиња фалсификувана стока

Вечер - 12.09.2007

Адидас, најк, хуго бос, лореал, нокиа, ланкоме се фалсификати од трговските марки кои во најголема мера биле стоките кои во првите шест месеци од годинава се увезувале или транзитирале низ наша земја. Ова беше заклучок на семинарот за Заштита на правата од интелектуална сопственост, што се одржува ...

Напредок во борбата против увозот на фалсификувана стока

А1 - 11.09.2007

Македонија бележи напредок во борбата против увозот на фалсификувана стока, но за поголеми резултати неопходна е координација на сите инспекциски органи со царинските служби. Од почетокот на годината македонските царински служби заплениле милион и 460 илјади парчиња различна фалсификувана стока.