TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Нападите на бугарските клубови и етикетирањето на Бугарите во земјава оценети како загрижувачки во извештајот на ЕКРИ

360 степени - 20.09.2023

Европската комисија против расизмот и нетолеранцијата, како што се додава во извештајот, е свесна за контроверзноста на употребата на имињата Иван Михајлов и Цар Борис Трети во земјава, а во овој контекст ги посочува измените на Законот за ...

ЕК во најновиот извештај нотира говор на омраза, напади врз македонските Бугари и бугарските клубови во Македонија

Телма - 20.09.2023

Говор на омраза, напади врз македонските Бугари и бугарските клубови во Македонија, нотира Европската комисија против расизам и нетолеранција во најновиот извештај. Повикувајќи се на етнички бугарски соговорници, ЕКРИ констатира дека анти-бугарскиот ...

Извештај на ЕКРИ: Загриженост поради односите меѓу етничките Македонци и Албанци

Deutsche Welle - 20.09.2023

Говор на омраза и етнички мотивирано насилство, бележи извештајот на Европската комисија против расизам и нетолеранција за Северна Македонија. Се бара поголема активност на надлежните. Говор на омраза и насилство меѓу Македонците и Албанците, како и ...

Нападите врз македонските Бугари и бугарските клубови во најновиот извештај на ЕКРИ

Р.С.Европа - 20.09.2023

Aнти-бугарскиот говор во Северна Македонија, етикетирањето на сите Бугари како „фашисти“, но и прикажувањето на Бугарките како „евтини проститутки“ се дел од забелешките кои се наведени во најновиот извештај на Европската комисија против расизам и ...

„Фашисти, евтини бугарски проститутки“: Навредите кон македонските Бугари влегоа во извештајот на Европската комисија

А1 On - 20.09.2023

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) го објави својот шестти извештај од мониторинг циклусот за Македонија, во кој се оценуваат случувањата во напорите на земјата за борба против дискриминацијата и промовирање на еднаквоста.

ЕКРИ изразува загриженост за меѓуетничкиот говор на омраза во земјава

Мета - 20.09.2023

Во последниот извештај на Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ), се изразува сериозна загриженост во однос на говорот на омраза во секојдневната интеракција помеѓу Македонците и Албанците, а се потенцира и дека поголемиот дел од ...

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како фашисти – Европската комисија против расизам со извештај за ...

Макфакс - 20.09.2023

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот на говор на омраза осврнувајќи се на етничките Бугари.

ЕКРИ: Северна Македонија напредуваше во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но продолжува дискриминацијата на ...

Бизнис Вести - 20.09.2023

Од 2016 година Северна Македонија постигна напредок и разви добри практики на повеќе полиња во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но сепак некои прашања и натаму се причина за загриженост, особено во однос на дискриминацита на припадниците ...

Стразбур: Нападите врз македонските Бугари и бугарските културни центри влегоа во извештајот на ЕКРИ за Македонија

Слободен Печат - 20.09.2023

Бугарските соговорници на ЕКРИ се жалат на анти-бугарскиот говор во Македонија, а како типичен стереотип го навеле етикетирањето на сите Бугари како „фашисти“ и прикажувањето на Бугарките како „евтини проститутки“.

ЕКРИ: Северна Македонија напредуваше во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но продолжува дискриминацијата на ...

ТВ21 - 20.09.2023

Од 2016 година Северна Македонија постигна напредок и разви добри практики на повеќе полиња во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но сепак некои прашања и натаму се причина за загриженост, особено во однос на дискриминацита на припадниците ...

ЕКРИ: Северна Македонија напредуваше во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но продолжува дискриминацијата на ...

24Инфо - 20.09.2023

Од 2016 година Северна Македонија постигна напредок и разви добри практики на повеќе полиња во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но сепак некои прашања и натаму се причина за загриженост, особено во однос на дискриминацита на припадниците ...

Нападите врз македонските Бугари и нивните здруженија влегоа во извештајот на Европската комисија за Македонија

еМагазин - 20.09.2023

Од 2016 година Македонија постигна напредок и разви добри практики на повеќе полиња во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но сепак некои прашања и натаму се причина за загриженост, особено во однос на дискриминацита на припадниците на ЛГБТИ ...

НА ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА НЕ Ѝ ПРЕЧАТ ИМИЊАТА „ЦАР БОРИС“ И „ВАНЧО МИХАЈЛОВ“?! Бара властите да се воздржат од ...

+инфо - 20.09.2023

Во делот на препораките, во Извештајот на ЕК се наведува дека властите треба да им дадат финансиска автономија на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и на Канцеларијата на Народниот правобранител, со цел да можат да ги користат ...

ЕКРИ: Северна Македонија напредуваше во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но продолжува дискриминацијата на ...

Zoom - 20.09.2023

Од 2016 година Северна Македонија постигна напредок и разви добри практики на повеќе полиња во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но сепак некои прашања и натаму се причина за загриженост, особено во однос на дискриминацита на припадниците ...

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како „фашисти“ – Европската комисија против расизам со извештај за ...

Опсервер - 20.09.2023

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот на говор на омраза осврнувајќи се на етничките Бугари.

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како „фашисти“ – Европската комисија против расизам со извештај за ...

Скопје1 - 20.09.2023

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот на говор на омраза осврнувајќи се на етничките Бугари.

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како „фашисти“ – Европската комисија против расизам со извештај за ...

MTM - 20.09.2023

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот на говор на омраза осврнувајќи се на етничките Бугари.

ЕКРИ: Најчесто на удар во Македонија се ЛГБТИ и етничките Бугари и покрај обуката на 2.000 полицајци против криминалот ...

Денешен - 20.09.2023

Од 2016 година Македонија постигна напредок и разви добри практики на повеќе полиња во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но сепак некои прашања и натаму се причина за загриженост, особено во однос на дискриминацита на припадниците на ЛГБТИ ...

ЕКРИ ги регистрира поплаките за говор на омраза од Бугарите во Македонија

Независен - 20.09.2023

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа во најновиот извештај за Македонија во делот за говор на омраза ги споменува и инцидентите со етничките Бугари во нашата земја.

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како „фашисти“ – Европската комисија против расизам со извештај за ...

Точка - 20.09.2023

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот на говор на омраза осврнувајќи се на етничките Бугари.

ЕКРИ загрижена за правата на ЛГБТИ заедницата во земјава

Expres - 20.09.2023

Во Извештајот на Европската комисија против расизмот и нетолеранцијата (ЕКРИ) објавен денеска, се забележува и дека сѐ уште не е спроведена независна сеопфатна студија за сите форми на дискриминација на ЛГБТИ лицата во земјава.

Извештај на Европската комисија против расизам: Македонските Бугари се пожалиле дека се етикетирани како фашисти

Локално - 20.09.2023

Од 2016 година Северна Македонија постигна напредок и разви добри практики на повеќе полиња во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но сепак некои прашања и натаму се причина за загриженост, особено во однос на дискриминацита на припадниците ...

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како фашисти – Европската комисија против расизам со извештај за ...

Press24 - 20.09.2023

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот на говор на омраза осврнувајќи се на етничките Бугари.

ЕКРИ бара Македонија да се воздржи од бришење на здруженијата на Бугарите освен ако не промовираат насилство и омраза

МКД - 20.09.2023

Властите во Македонија, а согласно судската практика на Европскиот суд за човекови права треба да се воздржат од дерегистрација или распуштање на здруженија на лица кои се самоидентификуваат како Бугари во Македонија, доколку тие не поттикнуваат и ...

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како фашисти – Европската комисија против расизам со извештај за ...

Кајгана - 20.09.2023

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот на говор на омраза осврнувајќи се на етничките Бугари.

ЕКРИ: Етнички Бугари се жалеле на дискриминација во Македонија

Expres - 20.09.2023

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот говор на омраза се осврна на етничките Бугари. ЕКРИ во извештајот наведува дека бугарските соговорници се жалат ...

Европската ЕКРИ загрижена од „антибугарскиот говор на омраза“ и етикетирањето на сите Бугари како фашисти и навредите ...

365 - 20.09.2023

Случаите на говор на омраза во земјава најчесто се однесуваат на меѓуетничките односи меѓу Македонците и Албанците, но цел на говор на омраза, особено на интернет и на социјалните мрежи, се и припадниците ЛГБТИ заедницата и други етнички групи, како ...

Извештај на ЕКРИ: Бугарите се пожалиле дека во Македонија ги етикетираат како фашисти, а Бугарките како „евтини ...

MakPress - 20.09.2023

Од 2016 година Македонија постигна напредок и разви добри практики на повеќе полиња во справувањето со расизмот и нетолеранцијата, но сепак некои прашања и натаму се причина за загриженост, особено во однос на дискриминацита на припадниците на ЛГБТИ ...