TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Се кројат законски измени за абортусот

24 Вести - 07.06.2018

Во консултација со матичен гинеколог, жените ќе може самостојно до 12та гестациска недела да одлучуваат за прекин на бременоста. Министерот Филипче најавува измени во законот за абортус во кој што волјата на жената ќе биде на прво место.

Нов закон за абортус, Чадиковски вели дека абортусот после 22 седмица е убиство

ТВ21 - 07.06.2018

На бремените жени, поради заштита на нивното здравје или проценка дека детето ќе се роди со аномалии, кои можат да бидат причина за смрт, ќе им биде дозволен абортус до 22 седмица, а во потешки случаи и по 22 седмица.

Филипче: Новиот закон за абортус ќе биде во корист на жените

Алсат-М - 07.06.2018

Со предложените измени во Законот за абортус, на бременните жени им се дава можност до 12-тата недела да решат дали ќе ја прекинат бременоста или не, откако ќе биде обезбедено мислење од матичниот гинеколог.

Мора да се чуе гласот на жената за Законот за абортус

Телма - 07.06.2018

Спорниот и рестриктивен закон за абортус од 2013-та година ќе претрпи три клучни измени при што во носењето одлука за прекин на бременоста главниот збор ќе го има жената, а не комисиите. Здруженијата за правата на жените очекуваат да се надминат ...

Експерти од повеќе области ќе бидат дел од комисијата што ќе одлучува за абортуси по 24. Гестациска недела

Сител - 07.06.2018

Зголемената бројка од педесетина бебиња кои ги умртвуваат уште пред да бидат родени поради вродени срцеви аномалии, го вклучи алармот кај стручната фела. Бараат решенија како овој број да биде намален и да дадат шанса за живот.

Најавени промени во законот за абортус

Алсат-М - 07.06.2018

Во консултација со гинеколог, жената ќе може по сопствена волја, до 12 – тата недела да ја прекине бременоста, предвидува новиот закон за абортус што денеска го најави министерот за здравство, Венко Филипче.

Филипче: Ќе има измени во законот за абортус

24 Вести - 07.06.2018

Се кројат законски измени во законот за абортус. Министерот за здравство, Венко Филипче рече дека со Министерството за труд и социјала прават рамка за подобрување на правата на ...

Се крчка нов закон за абортус

Фактор - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Стручен симпозиум за „Вродени аномалии – предизвици, дилеми и третман“

А1 On - 07.06.2018

Стручен симпозиум на тема „Вродени аномалии – предизвици, дилеми и третман“ ќе се одржи денеска во Скопје во организација на Македонското лекарско друштво. На симпозиумот најавено е обраќање на министерот за здравство Венко ...

Се прави нов закон: До 12. гестациска недела жените сами ќе решаваат дали да ја прекинат бременоста

Вечер Прес - 07.06.2018

Во консултација со матичен гинеколог, жените ќе може самостојно до 12та гестациска недела да одлучуваат за прекин на бременоста. Министерот Филипче најавува измени во законот за абортус во кој што волјата на жената ќе биде на прво место.

Филипче најави нов закон за абортус: Волјата на жената на прво место

Фокус - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Филипче: Во новиот закон за абортус волјата на жената е на прво место

+инфо - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Филипче: Се подготвува нов закон за абортус - волјата на жената на прво место

Сител - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Филипче: Се подготвува нов закон за абортус – волјата на жената на прво место

А1 On - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Филипче најави нов закон за абортус – волјата на жената на прво место

Слободен Печат - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Филипче: Се подготвува нов закон за абортус – волјата на жената на прво место

Вечер Прес - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Во тек е подготовка на нов закон за абортус

Независен - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Филипче најави големи измени - нов Закон за абортус

Press24 - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Филипче: Се подготвува нов закон за абортус - волјата на жената на прво место

Канал5 - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Филипче: Се подготвува нов закон за абортус – волјата на жената на прво место

Локално - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Филипче најави нов закон за абортус, жената ќе има слободен избор

МКД - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог, најави министерот за здравство, Венко Филипче.

Филипче: Се подготвува нов закон за абортус - волјата на жената на прво место

Кајгана - 07.06.2018

Скопје, 7 јуни 2018 (МИА) - Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог.

Филипче најави нов закон за абортус: Волјата на жената на прво место

iPortal - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Се подготвува нов закон за абортус – волјата на жената на прво место

Н.Македонија - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Се подготвува нов закон за абортус

Р.С.Европа - 07.06.2018

Министерот за здравство Венко Филипче денеска соопшти дека се подготвува нов закон за прекин на бременоста и дека со измените на жената ѝ се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог.

Се подготвува нов закон за абортус – волјата на жената на прво место

Скопје инфо - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Во новиот закон за абортус волјата на жената е на прво место, најави Филипче

Сакам да кажам - 07.06.2018

Нов закон за прекин на бременоста, со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела во консултација со матичниот гинеколог, е во подготовка, соопшти министерот за здравство Венко Филипче.

Филипче: Се подготвува нов закон за абортус – волјата на жената на прво место

Либертас - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Филипче најави: Се подготвува нов закон за абортус

Нова ТВ - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Се крчка нов закон за абортус

Женски магазин - 07.06.2018

Министерот за здравство Венко Филипче на денешниот симпозиум на тема „Вродени аномалии - предизвици, дилеми и третман“ во организација на Македонското лекарско друштво кажа дека се подготвува нов закон за прекин на бременоста.

Филипче најави нов закон за абортус

Мета - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Се подготвува нов закон за абортус – волјата на жената на прво место

Република - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Се подготвува нов закон за абортус

Факултети - 07.06.2018

Се подготвува нов закон за прекин на бременоста со кој на жената ќе ѝ се даде можност за слободен избор за абортус до 12. недела, во консултација со матичниот гинеколог, најави министерот за здравство Венко Филипче.

Се подготвува нов закон за абортус

Пулс24 - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Филипче најави нов закон за абортус

Правдико - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Министерот Филипче најави нов закон за абортус

Радио МОФ - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...

Се подготвуваат измени на Законот за прекин на бременоста

Академик - 07.06.2018

Министерот за здравство, Венко Филипче, кој денеска учествуваше на стручниот симпозиум на тема „Вродени аномалии – предизвици, дилеми и третман“, во организација на Македонското лекарско друштво, информираше дека е во тек подготовка на нов Закон за ...

Се подготвува нов закон за абортус – волјата на жената на прво место

МК News - 07.06.2018

Во тек е подготовка на нов закон за прекин на бременоста со кој на жената и се дава можност за слободен избор за абортус до 12-та недела, во консултација со матичниот гинеколог. Слободен избор за прекин на бременоста жената ќе има и до 22 гестациска ...