TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Жените извршуваат 72,5 отсто од неплатената работа за грижа околу домот и децата

Иновативност - 27.10.2021

Во просек, жените во земјава извршуваат 72,5 отсто од вкупната неплатена работа за грижа, додека придонесот на мажите едвај надминува една четвртина од вкупниот обем на работа. На дневна основа, во споредба со мажите, жените трошат 18 пати повеќе ...

Пандемијата ја зголеми родовата нееднаквост

Сител - 27.10.2021

Пандемијата од Ковид-19 уште повеќе ја нагласи родовата нееднаквост во Македонија. Истражувањето на „Реактор“ покажува дека жените во Македонија извршуваат 72,5% од вкупната неплатена работа за грижа, односно завршување на домашни обврски и грижа за ...

Студија на Реактор: Жените извршуваат 72,5 отсто од неплатената работа за грижа

Канал5 - 26.10.2021

Во просек, жените во земјава извршуваат 72,5 отсто од вкупната неплатена работа за грижа, додека придонесот на мажите едвај надминува една четвртина од вкупниот обем на работа. На дневна основа, во споредба со мажите, жените трошат 18 пати повеќе ...