TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ЕУ дебатира како правно да се регулира работата на вештачката интелигенција

Кајгана - 07.12.2022

Вештачката интелигенција (ВИ) проникна во човечкото секојдневие, од паметни телефони, до здравје, до безбедност, а проблемите поврзани со овие моќни алгоритми се трупаат со години, додека демократските земји се обидуваат да ги озаконат.

ЕУ ја регулира вештачката интелигенција: до каде може да оди Големиот брат?

МКД - 07.12.2022

Роботите ја преземаат контролата, водат војна против човештвото, а некој очаен научник беспомошно гледа какво чудовиште создал... Ова е тема на многу дистописки филмови. Иако таквата реалност сè уште е далеку, Европската Унија поради слични стравови ...

Потенцијалните опасности од вештачката интелигенција се многубројни, а законодавците не се сигурни како да ја ...

Денар - 08.12.2022

Европската унија следната година би можела да го донесе законот „AI act“, закон за вештачка интелигенција кој треба да ги поттикне иновациите, а од друга страна да ги спречи отстапувањата.