TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, но разликата е во политичката волја да се спречи тоа

Макфакс - 13.12.2018

Повеќе од 100 претставници на државни институции, граѓански организации, бизнис-секторот и медиумите од Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Косово денеска во Скопје разговараат за состојбата со корупцијата во јавните набавки и за ...

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, разликата е во политичката волја да се спречи тоа

Бриф - 13.12.2018

Искушението да се вклучиме во корупција е исто во сите земји, разликата е во тоа дали постојат институции што ќе ја спречат корупцијата, дали имате законодавство, политичка волја, или доволно јавен притисок за да ја спречите.

Регионална конференција за состојбите во јавните набавки

А1 On - 13.12.2018

Регинална конференција за состојбите во јавните набавки: Антикорупциски механизми и улогата на засегнатите страни ќе се одржи денеска во Скопје во организација на „Балкан тендер воч“, коалиција на граѓански организации од државите на Западен Балкан.

Новиот систем на Бирото за јавни набавки ќе сигнализира ризични постапки

1tv - 12.12.2018

Новиот систем на јавни набавки што ќе почне да се применува од следната година врз основа на индикатори ќе сигнализира на ризик, а управната постапка ќе ја врши Бирото за јавни набавки. Системот што Македонија го воспоставува е софистициран и може ...

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, но разликата е во политичката волја да се спречи тоа

Точка - 13.12.2018

Повеќе од 100 претставници на државни институции, граѓански организации, бизнис-секторот и медиумите од Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Косово денеска во Скопје разговараат за состојбата со корупцијата во јавните набавки и за ...

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, разликата е во политичката волја да се спречи тоа

Канал5 - 13.12.2018

Искушението да се вклучиме во корупција е исто во сите земји, разликата е во тоа дали постојат институции што ќе ја спречат корупцијата, дали имате законодавство, политичка волја, или доволно јавен притисок за да ја спречите.

Регионална конференција за состојбите во јавните набавки

Вечер Прес - 13.12.2018

Регинална конференција за состојбите во јавните набавки: Антикорупциски механизми и улогата на засегнатите страни ќе се одржи денеска во Скопје во организација на „Балкан тендер воч“, коалиција на граѓански организации од државите на Западен Балкан.

Проект за зајакнување на капацитетот на БЈН – Новиот систем ќе сигнализира ризични посапки

Локално - 12.12.2018

Новиот систем на јавни набавки што ќе почне да се применува од следната година врз основа на индикатори ќе сигнализира на ризик, а управната постапка ќе ја врши Бирото за јавни набавки. Системот што Македонија го воспоставува е софистициран и може ...

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, разликата е во политичката волја да се спречи тоа

Press24 - 13.12.2018

Искушението да се вклучиме во корупција е исто во сите земји, разликата е во тоа дали постојат институции што ќе ја спречат корупцијата, дали имате законодавство, политичка волја, или доволно јавен притисок за да ја спречите.

Регионална конференција за состојбите во јавните набавки

Сител - 13.12.2018

Регинална конференција за состојбите во јавните набавки: Антикорупциски механизми и улогата на засегнатите страни ќе се одржи денеска во Скопје во организација на „Балкан тендер воч“, коалиција на граѓански организации од државите на Западен Балкан.

Новиот систем на Бирото за јавни набавки ќе сигнализира ризични постапки

МКД - 12.12.2018

Новиот систем на јавни набавки што ќе почне да се применува од следната година врз основа на индикатори ќе сигнализира на ризик, а управната постапка ќе ја врши Бирото за јавни набавки. Системот што Македонија го воспоставува е софистициран и може ...

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, разликата е во политичката волја да се спречи тоа

1tv - 13.12.2018

Искушението да се вклучиме во корупција е исто во сите земји, разликата е во тоа дали постојат институции што ќе ја спречат корупцијата, дали имате законодавство, политичка волја, или доволно јавен притисок за да ја спречите.

Проект за зајакнување на капацитетот на БЈН – Новиот систем ќе сигнализира ризични посапки

А1 On - 12.12.2018

Новиот систем на јавни набавки што ќе почне да се применува од следната година врз основа на индикатори ќе сигнализира на ризик, а управната постапка ќе ја врши Бирото за јавни набавки. Системот што Македонија го воспоставува е софистициран и може ...

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, разликата е во политичката волја

Независен - 13.12.2018

Искушението да се вклучиме во корупција е исто во сите земји, разликата е во тоа дали постојат институции што ќе ја спречат корупцијата, дали имате законодавство, политичка волја, или доволно јавен притисок за да ја спречите.

Новиот систем за јавни набавки ќе сигнализира ризични постапки

Канал5 - 12.12.2018

Новиот систем на јавни набавки што ќе почне да се применува од следната година врз основа на индикатори ќе сигнализира на ризик, а управната постапка ќе ја врши Бирото за јавни набавки. Системот што Македонија го воспоставува е софистициран и може ...

Корупцијата искушува, треба силна волја да се одбие

+инфо - 13.12.2018

Искушението да се вклучиме во корупција е исто во сите земји, разликата е во тоа дали постојат институции што ќе ја спречат корупцијата, дали имате законодавство, политичка волја, или доволно јавен притисок за да ја спречите.

Проект на БЈН и СБ: Зајакнување на транспарентноста и намалување на ризикот од корупција во јавните набавки

Бизнис Вести - 12.12.2018

Сигнализирање ризик од корупција, надградба на електронскиот систем за јавни набавки и јакнење на капацитетот на Бирото за јавни набавки, се трите успешно имплементирани активности преку заедничкиот проект на БЈН и Светска банка за „Зајакнување на ...

Самуел Жбогар: Јавните набавки треба да бидат следени и мониторирани

МКД - 13.12.2018

Искушението да се вклучиме во корупција е исто во сите земји, разликата е во тоа дали постојат институции што ќе ја спречат корупцијата, дали имате законодавство, политичка волја, или доволно јавен притисок за да ја спречите.

Проект на БЈН и СБ: Зајакнување на транспарентноста и намалување на ризикот од корупција во јавните набавки

ТВ21 - 12.12.2018

Сигнализирање ризик од корупција, надградба на електронскиот систем за јавни набавки и јакнење на капацитетот на Бирото за јавни набавки, се трите успешно имплементирани активности преку заедничкиот проект на БЈН и Светска банка за „Зајакнување на ...

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, разликата е во политичката волја да се спречи тоа

А1 On - 13.12.2018

Искушението да се вклучиме во корупција е исто во сите земји, разликата е во тоа дали постојат институции што ќе ја спречат корупцијата, дали имате законодавство, политичка волја, или доволно јавен притисок за да ја спречите.

Проект за зајакнување на капацитетот на БЈН – Новиот систем ќе сигнализира ризични посапки

24Инфо - 12.12.2018

Новиот систем на јавни набавки што ќе почне да се применува од следната година врз основа на индикатори ќе сигнализира на ризик, а управната постапка ќе ја врши Бирото за јавни набавки. Системот што Македонија го воспоставува е софистициран и може ...

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, разликата е во политичката волја да се спречи тоа

Локално - 13.12.2018

Искушението да се вклучиме во корупција е исто во сите земји, разликата е во тоа дали постојат институции што ќе ја спречат корупцијата, дали имате законодавство, политичка волја, или доволно јавен притисок за да ја спречите.

Бирото за јавни набавки ќе врши контрола на ризиците од корупција при јавните набавки

Академик - 12.12.2018

Денеска Министерството за финансии го промовираше проектот на Бирото за јавни набавки и Светската банка: Зајакнување на транспарентноста и намалување на ризикот од корупција во јавните набавки.

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, разликата е во политичката волја да се спречи тоа

Либертас - 13.12.2018

Искушението да се вклучиме во корупција е исто во сите земји, разликата е во тоа дали постојат институции што ќе ја спречат корупцијата, дали имате законодавство, политичка волја, или доволно јавен притисок за да ја спречите.

„Црвени знаменца“ ќе алармираат за ризик од корупција на системот за јавни набавки

Мета - 12.12.2018

Реформата на системот на јавни набавки е еден од главните приоритети, јавните набавки се една од клучните алатки во економските политики на една Влада и веројатно се највидливиот сигнал за доброто управување со јавните финансии, рече денеска ...

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, разликата е во политичката волја да се спречи тоа

Слободен Печат - 13.12.2018

Министерот за финансии Драган Тевдовски рече дека во изминатата година и пол Министерството работело на ново законско решение што ќе соодвевствува со европската пракса и ќе обезбеди транспарентен и ефикасен систем за јавни набавки.

Проект на БЈН и СБ: Зајакнување на транспарентноста и намалување на ризикот од корупција во јавните набавки

4NEWS - 12.12.2018

Сигнализирање ризик од корупција, надградба на електронскиот систем за јавни набавки и јакнење на капацитетот на Бирото за јавни набавки, се трите успешно имплементирани активности преку заедничкиот проект на БЈН и Светска банка за „Зајакнување на ...

Жбогар: Истрагите на СЈО даваат многу примери за направена корупција во јавни набавки

Вечер Прес - 13.12.2018

Кога ќе прошетате низ Скопје ќе видите дека тоа беше случај во последните години. Тоа се однесува на училиштата, болниците, или пак изградба на брани. Овие проекти се со големи буџети и што подразбираат комплексни планови за нивна испорака.

Нов систем на јавни набавки од в година

Тера - 13.12.2018

Новиот систем на јавни набавки што ќе почне да се применува од следната година врз основа на индикатори ќе сигнализира на ризик, а управната постапка ќе ја врши Бирото за јавни набавки. Системот што Македонија го воспоставува е софистициран и може ...

Жбогар: Ниту една земја не е имуна на корупција, разликата е во политичката волја да се спречи тоа

Сител - 13.12.2018

Искушението да се вклучиме во корупција е исто во сите земји, разликата е во тоа дали постојат институции што ќе ја спречат корупцијата, дали имате законодавство, политичка волја, или доволно јавен притисок за да ја спречите.

Политичката волја и јавниот притисок – најефикасни антикорупциски механизми при јавните набавки

Академик - 13.12.2018

Денеска во Скопје се одржа конференција за состојбите во јавните набавки на тема „Антикорупциски механизми и улогата на засегнатите страни“, во организација на „Балкан тендер воч“ – коалиција на граѓански организации од државите на Западен Балкан.