TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Академик

Регионална анкета: Властите не се консултираат со граѓаните во врска со квалитетот на јавните услуги

Академик - пред: 13 часа

Според наодите од анкетата спроведена во рамки на проектот ВеБЕР (WeBER), само 43% од широката јавност во шесте земји од Западен Балкан мислат дека со текот на времето е олеснет пристапот до јавната администрација.

3 поврзани вести »

Дебата за азилот и за регулативата за меѓународна и привремена заштита

Академик - пред: 14 часа

„Азил – меѓународна и привремена заштита“ е тема на втората сесија на Работната група 4 – Правда, слобода и безбедност (Поглавје 24), која се одржа денеска во Скопје во организација на Националната конвенција за Европска Унија во Република ...

24 поврзани вести »

Што се предвидува во Договорот со Грција за употребата на придавките во однос на „јавните институции и приватните ...

Академик - пред: 15 часа

Во Договорот со Грција има членови и за употребата на придавките. Придавката во однос на државата, нејзините службени органи и други јавни институции , се вели во Договорот, ќе биде во согласност со официјалното име на Втората страна или со ...

3 поврзани вести »

Екологистите со писмо до пратениците бараат мораториум на  инфраструктурните проекти  на охридското крајбрежје

Академик - пред: 15 часа

Активистите од еколошкото здружение на граѓани „Фронт 21/42“ испратија отворено писмо до Собранието на Република Македонија. Активистите во писмото ја нагласуваат важноста за зачувување на единственото УНЕСКО подрачје – Охридскиот Регион.

20 поврзани вести »

Канада – легализација на канабисот чија цел е и спречување на криминалот

Академик - пред: 17 часа

Консумирањето на канабисот за рекреативни цели ќе стане легално во Канада од 17 октомври. Ова го изјави канадскиот премиер Џастин Трудо откако предложеното законско решение од канадската Влада беше прифатено од канадскиот Сенат.

46 поврзани вести »

Најважните фактори за одолговлекување на управните и судските постапки според адвокатите

Академик - пред: 18 часа

Постојат повеќе фактори за одолговлекување на управните и судските постапки, но најважни се: неуредната достава; големиот временски период меѓу рочиштата; големиот обем на предмети во определени судови; тенденцијата второстепените судови да ги ...

Измените на Законот за трговските друштва со кои од законот се бришат тајните друштва во собраниска процедура

Академик - пред: 18 часа

Целта на Предлог на законот, велат од Влaдата, е да се изврши бришење на одредбите за тајни друштва од Законот за трговските друштва, со што би се зголемила транспарентноста во правниот промет и би се намалиле можностите за даночно затајување.

2 поврзани вести »

Собранието го ратификуваше договорот со Грција

Академик - 20.06.2018

Собранието на РМ на денешната собраниска седница го изгласа Законот за ратификација на Конечната спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите нации, за престанување на ...

202 поврзани вести »

Академик одржа обука за правилното и законското користење и располагање со ствари во државна и во општинска сопственост

Академик - 20.06.2018

Академик одржа обука за правилното и законското користење и располагање со ствари во државна и во општинска сопственост, на која предавач беше Сашо Матески – ревизор при Државниот завод за ревизија.

Светски ден на бегалците: Бројот на мигранти секоја година поголем за по неколку милиони

Академик - 20.06.2018

Воено-политичките конфликти и прогоните во родните земји се главните причини поради кои луѓето во изминатите неколку години се решаваат да ги напуштат своите домови и да избегаат во други земји.

56 поврзани вести »

Можност за практична работа во Академик за студенти од правните факултети

Академик - 20.06.2018

Академик објавува оглас за практична работа на студенти на додипломски студии на правните факултети во Република Македонија. Агенцијата за интелектуални услуги „Академик“ е најдобриот македонски издавач на правна литература во чии современи ...

Делегацијата на Парламентарното собрание на Советот на Европа и во Здружението на судии

Академик - 20.06.2018

Претседателот на Здружението на судиите на РМ, судијата Џемали Саити, оствари средба со делегацијата на соизвестители на Мониторинг комисија на Парламентарното собрание на Совет на Европа, информираат од Здружението на судии.

САД го напуштија Советот за човекови права – одлуката предизвика реакции во Обединетите нации и ЕУ

Академик - 20.06.2018

САД го напуштија Советот за човекови права на Обединетите нации, пренесуваат светските медиуми кои информираат дека одлуката ја објавиле државниот секретар Мајк Помпео и американската амбасадорка во ОН, Ники Хејли.

44 поврзани вести »

Делегација на Парламентарното собрание на Советот на Европа во Министерството за правда

Академик - 20.06.2018

Министерката за правда проф. д-р Рената Дескоска денеска оствари средба со делегацијата на Парламентарното собрание на Советот на Европа за постмониторинг дијалогот со Република Македонија, предводена од соизвестувачите Лиза Кристоферсен и Валериу ...

Новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација прифатен во владина процедура

Академик - 20.06.2018

По предлог на Mинистерството за труд и социјална политика, Владата го прифати Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација. Со новиот закон се уредуваат превенцијата и забраната од дискриминација, облиците и видовите дискриминација, ...