TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Банкарство.мк

Економијата во Украина

Банкарство.мк - пред: 10 часа

Растот на економијата во Украина остана многу силен. Ова беше поддржано од високата глобална побарувачка за челик и од огромни капитални приливи од странство и покрај глобалната криза на ликвидност.

Економијата на Романија

Банкарство.мк - пред: 10 часа

Иако високиот степен на неизвесност и нестабилност продолжуваат на глобално ниво, економијата во Романија и понатаму покажува добра отпорност кон кризата, поддржана од изгледите за високо производство кое ќе помогне да се задржи БДП (бруто домашниот ...

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија ja промовираше Анализата за е-трговија

Банкарство.мк - пред: 12 часа

Денес се одржа промоцијата на извештајот од сеопфатната анализа за е-трговијата во Македонија насловен “Подготвеност, потенцијал, фактичка состојба, бариери и препораки за развој на е-трговијата во Република Македонија” , инициран и изработен од ...

10 поврзани вести »

Интервју со Дарко Дедиќ: Заштеда, заштита и инвестиција со производот Лајф Инвест (Unit Linked) на Винер Лајф кој ...

Банкарство.мк - пред: 16 часа

Со своето речиси 20 годишно искуство во финансиите, г-динот Дарко Дедиќ, Претседателот на Управниот одбор на Винер Лајф, успеа од компанијата да создаде претпознатлив бренд со производи кои што се достапни и прифатливи за секој граѓанин на ...

10 поврзани вести »

Компаниите имаат поголеми заштеди од граѓаните

Банкарство.мк - пред: 16 часа

Според Народна Банка на Република Македонија, во мај, кај вкупните депозити е забележано месечно зголемување од 1,9%, при што во услови на депозитен раст кај двата сектора, месечната промена во поголем дел произлегува од зголемувањето на депозитите ...

8 поврзани вести »

Граѓаните и фирмите земале повеќе кредити

Банкарство.мк - пред: 17 часа

Народна Банка на Република Македонија, денес излезе со официјален извештај за кредитната способност, но и задолжувањата на граѓаните и банките во месец мај 2018 година. Кај вкупните кредити во мај е евидентиран месечен раст од 1,2%, што се должи на ...

8 поврзани вести »

PayPal го купи Hyperwallet за 400 милиони долари

Банкарство.мк - пред: 17 часа

PayPal го продолжи своето шопинг шоу со готовински договор вреден 400 милиони долари за да се здобие со платформата за исплата на е-трговија Hyperwallet. Аквизицијата доаѓа на грбот на неодамнешните договори за купување на шведскиот iZettle за 2,2 ...

2 поврзани вести »

Осигурување на пречекорување на сметка од Охридска Банка

Банкарство.мк - пред: 18 часа

Охридска банка во соработка со осигурителната компанија Граве, Ви овозможува осигурување на пречекорување на сметката. Во случај на осигурен настан, осигурителната компанија ќе ги подмири обврските од пречекорувањето на Вашата сметка кон Банката.

Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје има потреба од Стручен соработник за одржување на софтверски решенија

Банкарство.мк - пред: 18 часа

Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје за своите потреби огласува слободнa работнa позициja: Стручен соработник за одржување на софтверски решенија, Дирекција за развој на софтверски решенија, Сектор за организација и ИТ (позиција во Централа – Скопје, ...

Обука за ментори за организациски развој

Банкарство.мк - пред: 18 часа

Дводневна обука за ментори за организициски развој ќе се одржи во Стопанската комора на Македонија во организација на Македонското здружение за заштита при работа и во соработка со Организацијата на работодавачи и Сојузот на синдикати на Македонија.

4 поврзани вести »

С-ПЛАН – ненаменски потрошувачки кредит со мешовито животно осигурување од Винер Лајф

Банкарство.мк - 20.06.2018

Шпаркасе Банка Македонија со својата најнова промотивна кампања го претстави новиот ненаменски потрошувачки кредит С-ПЛАН, кој за разлика од другите слични понуди на пазарот за првпат вклучува и штедна компонента, овозможена од полисата за животно ...

10 поврзани вести »

Силк Роуд Банка стана долгорочен партнер на Клиниката за детски болести во Скопје

Банкарство.мк - 20.06.2018

Силк Роуд Банка АД и Универзитетската клиника за детски болести во Скопје потпишаа меморандум за соработка, со кој банката прераснува во долгорочен партнер на Клиниката. Со меморандумот банката се обврзува дека за секоја трансакција извршена со ...

10 поврзани вести »

Квалитетни податоци и анализи- основа за ефективни политики

Банкарство.мк - 20.06.2018

“Квалитетни податоци и анализи – основа за ефективни економски политики. Реалност или предизвик?” е настан во организација на Finance Think, а поддржан од Civica Mobilitas. Тркалезната маса вклучува формална дискусија и промоција на прирачникот ...

PSD 2 ја менува играта за многумина

Банкарство.мк - 20.06.2018

PSD 2, нова регулација за интернет плаќања на ниво на Европска Унија, влијае на сите инстутиции (државни и приватни) кои имаат онлајн плаќање на нивната веб страна. Влијание врз банките. Европските банки мора да ги отворат своите податоци и ...

2 поврзани вести »

Bithumb изгуби 30 милиони долари во хакерски напад

Банкарство.мк - 20.06.2018

Јутокорејската берза на криптовалути Bithumb утрово на нивната официјална страница објави дека 35 милијарди долари (35 милијарди вони) во виртуелни монети биле украдени од хакери. Bithumb во соопштението на својот веб-сајт изјави дека го запрел сите ...

20 поврзани вести »

Правно зајакнување на граѓаните

Банкарство.мк - 20.06.2018

Во рамките на кампањата за правно зајакнување, Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) ја промовираше новата веб-страница pravnozajakni.mk каде може да се најдат многу корисни информации околу тоа со кои права располага секој граѓанин на ...

13 поврзани вести »

Младите им веруваат на Amazon и PayPal повеќе отколку на банките

Банкарство.мк - 20.06.2018

Младите луѓе во Велика Британија повеќе веруваат во технолошките гиганти како Amazon и PayPal отколку во банките кога станува збор за лични податоци, според новото истражување. Истражувањето на 2.000 луѓе во Велика Британија од страна на деловната ...

PSD 2 директива за отворено банкарство во Европа

Банкарство.мк - 20.06.2018

Според Директивата за платежни услуги (PSD 2), дигиталната револуција за плаќање на интернет сега е регулирана на ниво на заедницата. Со моќта на иновации на овој пазар, хармонизирањето на онлајн плаќањата преку ЕУ ќе доведе до зголемена безбедност ...

2 поврзани вести »

“Отворено банкарство” го раздрма банкарскиот сектор на Велика Британија

Банкарство.мк - 20.06.2018

Петте најголеми банки во Велика Британија, кои заедно контролираат 80% од пазарот за малопродажба во земјата, се соочуваат со големи предизвици, но најголемиот предизвик доаѓа од новите отворени банкарски регулативи кои стапија на сила во јануари.

Најдобрите млади и идни банкари учат од д-р Билал Суџубаши, генерален директор на Халк Банка АД Скопје

Банкарство.мк - 20.06.2018

На 28. Јуни во конференциската сала на НБРМ, генералниот директор на Халк Банка, д-р. Билал Суџубаши, ќе одржи конференција на тема: “Принципите на банкарското работење на глобално ниво и во Република Македонија„. Пријавувањето е до 26. Јуни.