TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Деца

Фудбалски клуб го наполни стадионот со 15.000 кадифени мечиња. Парите од продажбата се наменети за деца болни од рак

Деца - пред: 4 часа

Поради коронавирусот, трибините на фудбалските стадиони претежно се празни низ цела Европа. Но, некои клубови најдоа креативен начин да ги пополнат. Холандскиот клуб „Херевен“ организирал акција и на трибините успеал да стави 15.000 играчки, кои ...

Техники за децата полесно да учат и да помнат, предлог на психологот Христина Стефановска

Деца - пред: 11 часа

Учењето е психичка активност која доведува до промена во однесувањето кај поединецот. За учењето да биде успешното, детето треба да поседува психолошки карактеристики како: свесен пристап кон когнитивни задачи, љубопитност, толеранција кон ...

2 поврзани вести »

Одбивам да воспитувам учтиво дете

Деца - пред: 11 часа

Кога мојата ќерка беше многу малечка, еден наставник ја нарече темпераментна. „Може да биде премногу темпераментна. Нешто на кое треба да се внимава“. Љубезно одговорив: „Да, ќе внимавам“.

Омилените играчки со кои се бања вашето дете може да бидат опасни

Деца - пред: 11 часа

Играчките за бањање се составен дел од растењето на децата, особено ако децата не сакаат да се бањаат. Со шарените, гумени „другарчиња“ што испуштаат забавни звуци бањањето станува игра наместо непријатност.

9-годишно дете побарало работа во НАСА за да ја заштити планетата – добило и одговор!

Деца - пред: 11 часа

Деветгодишно момче напишало писмо до НАСА нудејќи се за работно место офицер за планетарна заштита. Работната задача би вклучувала уверување дека луѓето не ги контаминираат планетите, астероидите или месечините со кои стапуваме во контакт и обратно.

36 поврзани вести »

Прекинато пријателство: Како пандемијата ги замолкна детските шепотења

Деца - пред: 11 часа

Мојата пријателка од детството Урсула и јас одиме по улица, со исти плетенки што се мавтаат зад нас. Имаме 7 години и немаме поим дека сме фотографирани. Може да се види и одзади дека сме задлабочени во разговор, нашите глави се навалени една кон ...

Колку треба да се зголеми платата на наставниците што работеле прекувремено?

Деца - 27.10.2020

Согласно Законот за работни односи, на вработените во јавниот сектор, вклучително и наставниците, треба да им биде платено прекувременото работење, потсетуваат од СОНК Сите работници што изминатиов месец имаа зголемен обем на работа, време е да ги ...

ДПИ проверува дали им се доставуваат материјалите на децата што следат настава преку телевизија

Деца - 27.10.2020

За 18 проценти се зголеми бројот на ученици што следат онлајн-настава од почетокот на учебната година до денес, соопшти денеска министерката за образование и наука Мила Царовска. Според неа, наставниците ги стекнаа потребните вештини, а учениците ...

128 поврзани вести »

Помалку од 1 процент од учениците и наставниците позитивни на Ковид-19, протоколите се ефикасни, велат од МОН

Деца - 27.10.2020

Министерството за образование и наука – МОН информира дека помалку од еден процент од учениците и кадарот во основните и во средните училишта се заразени со Ковид-19. – Согласно овие податоци, може да се заклучи дека протоколите се ефикасни во ...

128 поврзани вести »

Ги затвора ушите кога заспива и кога ќе ја искарам, а често зборува сама со себе. Како да допрам до неа?

Деца - 27.10.2020

Прашањата до психолозите и психотерапевтите може да ги испраќате на е-пошта: [email protected] . Ве молиме прашањата пишувајте ги на кирилица. Нашето мото е: Кој прашува, дејствува! Кој си молчи, претпоставува! ПРАШАЊЕ: Мојата ќерка има 6,5 ...

Како е да се одгледуваат деца во време на пандемија?

Деца - 27.10.2020

Процесот на станување мајка може да биде навистина тежок и изолирачки и тоа во најдобрите околности – а сегашното време не е време на најдобри околности. Тоа значи дека жените што очекуваат бебе и новите мајки сега се соочуваат со уникатни ...

Силната врска меѓу наставниците и учениците ќе помогне во совладувањето на изгубениот наставен материјал

Деца - 27.10.2020

Многу од децата во Канада се вратија во своите училници. Наставата се одвива според строги протоколи – различен начин на следење настава од оној пред пандемијата, па и децата се различни, бидејќи искусиле семеен стрес поради страв, неизвесност ...

128 поврзани вести »

Дали знаете дека емпатијата е училиштен предмет во Данска?

Деца - 27.10.2020

Од 1993 година во Данска задолжителен предмет во училиштата е емпатијата. Можеби тоа е причината зошто во извештајот на ОН од пред неколку години оваа земја е прогласена за една од најсреќните во целиот свет.

Дали доењето е безбедно по анестезија?

Деца - 27.10.2020

Станува збор за еден од најголемите сомнежи кај новите мајки што се принудени на операција: по општата анестезија, дали ќе можам повторно да го дојам бебето без никаков ризик? Ова прашање го одговара Здружението на анестезиолози на Обединетото ...