TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Емитер

Апликација за “одлепување” од смартфон екранот

Емитер - пред: 14 часа

Тајната за помалку користење на паметниот телефон е намалување на неговите перформанси со одложување на одговорот при допир – ќе биде толку иритирачки што ќе го оставиме телефонот настрана.

Голем Чебрен или ПАХЕ со базенска акумулација?

Емитер - пред: 16 часа

Првата задача во домашната енергетика, доколку постои барем малку памет и разбирање, треба да претставува изградбата на реверзибилна хидроцентрала за складирање и балансирање на обновливите извори на електрична енергија (ОИЕ).

За Европска Силиконска долина, потребна е промена во моделот на финансирање за стартапите

Емитер - 17.06.2024

Технолошките стартапи ќе бидат воодушевени од веста дека ветеранот на ризичниот капитал од Силиконската долина (VC) General Catalyst е на повидок да собере 6 милијарди американски долари за поддршка на нови компании.

Отклучување на тајните на тардигрејд генот за добробит на човекот

Емитер - 17.06.2024

Тардигрејдите се познати по нивната способност да преживеат во екстремни услови, дури и на површината од вселенските бродови во вакуумот на вселената. Оттаму не стивнуваат обидите да се открие начинот на кој овие екстремофили можат тоа да го ...