TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Окно

Бранислав Николов – „Фолтин“ и „Пијан славеј“: Убавината сѐ уште не ме заморила

Окно - пред: 21 часа

Кога си поет или писател, тешко е да ја апстрахираш убавината на зборот, но и неговата комплексност, метафоричност и впечатливост дури и во секојдневието. Бранислав Николов, познат пред сѐ како вокалист и идеен творец на една од најуникатните ...

4 поврзани вести »

Мултимедијална изложба „Тркало на времето” на италијанскиот уметник Марко Бањоли

Окно - 23.04.2024

Во галеријата Чифте амам вечерва (23 април) од 19 часот ќе биде отворена мултимедијалната изложба „Тркало на времето” на италијанскиот уметник Марко Бањоли во организација на Галеријата „Остен”.

6 поврзани вести »

„Трансцеденција” – изложба на Јана Николовска

Окно - 23.04.2024

Денес, 23 април, во 20 часот во КИЦ - Скопје ќе се отвори првата самостојна изложба на Јана Николовска - „Трансцеденција”. „На оваа изложба сакам да ве поведам на едно патување. Сакам да тргнеме од крајот кон почетокот.

6 поврзани вести »

„Мојот чадор може да е и балон”

Окно - 23.04.2024

Славната приказна на уште пославната словенечна писателка за деца, Ела Пероци, прв пат е објавена во далечната 1955 година. Дејството на приказната се случува, всушност, во воздухот над Љубљана! Во воздух полетува, носена од својот жолт чадор, ...

Отворање на изложбата „Дрвото на животот” на Панче Ѓорѓиев

Окно - 23.04.2024

Во четврток, 25 април од 19 часот, во галерија „Метаноја” (ул. Максим Горки бр. 19) ќе биде отворена иложба на уметникот Панче Ѓорѓиев насловена „Дрвото на животот”. Во својата рецензија за изложбата Коста Милков вели: „Од самите наслови на сликите ...

3 поврзани вести »

Томас Едисон

Окно - 23.04.2024

Томас Едисон Во раната младост, Томас Алва Едисон покажал фасцинантна заинтересираност за механика и хемиски експерименти. Во багажникот од автомобилот направил лабораторија за своите хемиски експерименти и поставил машина за пишување, иако случаен ...

Сите го бараат гласот на младите, но што нудат за возврат?

Окно - 23.04.2024

Среде жестоките политички кампањи на претседателските кандидати кои веќе неколку недели се борат за вниманието и гласовите на граѓаните, а меѓу нив и на младите, се наметнува прашањето: што навистина нудат за возврат кандидатите за прв човек/жена на ...

253 поврзани вести »