TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Pedijatar.mk

ПСИХОЛОЗИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Кога мајка ќе истепа дете, во неговата глава се случуваат ужаси

Pedijatar.mk - 03.02.2023

Психологот Михаил Лабковски се залага за разумно родителство кое не вклучува тепање и заплашување деца. М ихаил Лабковски е познат семеен психолог кој тврди дека децата никако не смеат да се казнуваат со тепање.

РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечен спанаќ на Џејми Оливер

Pedijatar.mk - 03.02.2023

Сигурно вака подготвен спанаќ, не сте пробале. Џејми Оливер е познат англиски готвач кој споделува едноставни рецепти кои им успеваат и на почестиниците, но открива и некои кулинарски трикови.

Емоционалното понижување во детството е сигурен пат до ментални нарушувања во возрасниот период

Pedijatar.mk - 03.02.2023

Секој тип на емоционално малтретирање и понижување е силно поврзан со психијатриски нарушувања кај децата и адолесцентите. П сихичкото насилство е тешко да се препознае – како во истражувањата, така и во праксата.

БЕБЕТО ЦИЦА, НО ГО ОДБИВА ВАШЕТО МЛЕКО ОД ШИШЕ: Главен виновник е ензимот што на млекото му дава расипан вкус

Pedijatar.mk - 03.02.2023

Морате од некоја причина да се одвоите од бебето, но тоа не го сака вашето млеко од шишенце. Д оењето е посебен период за мајката и бебето, особено откако ќе се воспостави ритамот и ќе се надминат оние почетни “проблеми“.

ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК КАЈ ДЕЦАТА: Што го предизвикува и дали може да предизвика сериозни здравствени проблеми во иднина?

Pedijatar.mk - 03.02.2023

Кај возрасните, хипертензијата може да предизвика оштетување на многу органи, вклучувајќи го срцето, мозокот, бубрезите и очите. Ова може да се случи и кај децата со хипертензија, иако обично ефектите се гледаат подолгорочно „Г енерално размислуваме ...

2 поврзани вести »